Nyheter

Kristersson: Samtal med Turkiet återupptas i mars

Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Ulf Kristersson på promenad efter ett säkerhetsmöte på Harp-sund i onsdags.
Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Ulf Kristersson på promenad efter ett säkerhetsmöte på Harp-sund i onsdags.

Samtalen med Turkiet kommer att återupptas en ”bit in i mars”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i SVT:s Aktuellt.

Publicerad Uppdaterad

Ulf Kristersson vill dock inte säga ett exakt datum om när samtalen kan återupptas.

– Jag har fått ett datum men ibland ändras sådana datum så jag tänker inte säga, säger han i studion.

Han får då frågan om datumet är hemligt.

– Nej det är inte hemligt alls, men jag vill få det bekräftat bara.

Samtalen om Turkiets ratificering av Sveriges Natoansökan har stått stilla sedan koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari. Men i måndags meddelade den turkiske utrikesministern på en presskonferens att Turkiet är beredda att återuppta dem.

Svenska regeringen hoppas att Sverige ska kunna vara Natomed­lem till Natotoppmötet 11–12 juli i Vilnius. Men just nu står inte ratificeringen av Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll högst på Turkiets att-göra-lista, då jordbävningen har skapat ett humanitärt katastrofläge som kräver akuta insatser.

Turkiet har dock uttalat sig positivt om att kunna godkänna Finland, men inget datum har nämnts. Den finländske presidenten Sauli Niinistö sade så sent som i onsdags att han fortfarande vill att Finland och Sverige blir medlemmar samtidigt, men hänvisar till att det är Turkiet som ska ratificera ländernas anslutningsprotokoll.

Även om den turkiska ledningen skulle vilja prioritera Finlands Natoansökan nu så är tiden mycket knapp om det ska hinnas med före det turkiska valet, som preliminärt är utlyst till den 14 maj.

Powered by Labrador CMS