Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Kristersson pressades om asylpolitik

När Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte Vårgårda möte under fredagskvällen låg fokus på frågor om invandring och integration. – Vi har en dålig tradition i Sverige att gå från den ena extremen till den andra, sade han.

Nyheter · Publicerad 11:00, 22 aug 2018

Equmeniakyrkans arrangemang går denna vecka in på sin slutspurt, då de sista riksdagspartiernas ledare kommer på besök; Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch Thor (KD) och Stefan Löfven (S).

I fredags var det Ulf Kristerssons tur att möta den kyrkliga publiken och han fick tala om sin egen relation till kristen tro. Han berättade att han gått in i Svenska kyrkan igen efter att ha lämnat den tidigare. Att han kom tillbaka berodde på att många viktiga stunder i livet, såsom bröllop och barndop, ägt rum i just kyrkan.

M-ledaren fick också resonera filosofiskt kring sanning och hur man ser på detta begrepp olika inom olika sfärer som politik, vetenskap och religion.

– Man ska ha respekt för att det finns världar som är viktiga men som inte har med politik att göra, sade han.

Politiken har blivit allt mindre förlåtande, konstaterade Kristersson, och värst är det kanske innan ett val.

– Valrörelse är tyvärr sämsta tiden för seriösa samtal, det är en ironi.

Annars valde utfrågarna att skjuta in sig rejält på invandringsfrågan. Ulf Kristersson konfronterades med påståenden om att Moderaternas svängning och nuvarande politik hade koppling till främlingsfientlighet, något han starkt emotsatte sig.

– Det är ett verkligt dilemma mellan att vara så öppna så möjligt och att hjälpa människor. Men också att ta fullt ansvar för hur det går i Sverige och vilka konsekvenser det får.

– Vi har ett grundläggande delansvar för en trasig värld. Samtidigt har vi hela ansvaret för hur det går i Sverige. Det är uppenbart att vi inte kan tänka bara på det ena eller det andra, sade han.

Kvällens ...

Citat: "Hon är noga med att påpeka att det är inte bara hon som avgör den saken, det är en kombination mellan henne, Gud och domkapitlet."
Ulf Kristersson om hustrun Birgitta som närmar sig prästyrket.

Sång: Sverige, Kent.
M-ledarens favoritband fick leda samtalet in på invandringsdebatten.

Brännpunkt: ”Man får tycka vad man vill men …”
När Kristersson fick uppläst hård kritik från etikprofessorer som kopplade M:s asylpolitik till främlingsfientlighet reagerade han.

Ord: Långsiktig.
Pragmatikern Kristersson återkom till att hitta politiska lösningar som är hållbara över tid.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier