Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Det var dystra miner på tisdagens presskonferens. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristersson om Natodebaclet: Läget är mycket allvarligt

Ingen nationell säkerhetsfråga är nu viktigare för landet än att Sverige och Finland snabbt går med i Nato, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens.

– Jag vill mana alla i Sverige att inse allvaret i det här på riktigt, säger statsministern.

Nyheter · Publicerad 15:00, 25 jan 2023

På tisdagskvällen höll regeringen pressträff med anledning av den pågående Natoprocessen och Sveriges säkerhet. Bakgrunden var turerna efter den högerextremistiske politikern Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm och de efterföljande protesterna mot Sverige i Turkiet.

Koranbränningen, och en upp- och nervänd docka föreställande Turkiets president Erdogan, har lett till att Erdogan sagt att det inte är aktuellt att släppa in Sverige i Nato nu.

Statsminister Ulf Kristersson sade på presskonferensen att läget är mycket allvarligt.

– Det här hotar freden i vår del av världen, sade han.

Även utrikesminister Tobias Billström (M) sade att den säkerhetspolitiska situationen är den allvarligaste på lång tid.

Kristersson och Billström betonade samtidigt att yttrandefrihet gäller i Sverige.

– I Sverige gäller fullt ut yttrandefrihet. Det är den vi vill försvara, sade Kristersson.

Enligt Kristersson och Billström är det av största vikt att Sverige fortsätter processen för att bli medlem i Nato.

– En mycket bred majoritet har bestämt att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Det måste ske så fort som möjligt, sade han.

Pratar ni med andra Natoländer än Turkiet om hur de kan hjälpa Sverige i processen?

– Hela tiden och sedan länge, svarar Kristersson.

– Vi har haft en konstant dialog med samtliga de övriga staterna i Natokretsen och det har naturligtvis varit en stundom ganska lätt uppgift eftersom de har visat stort engagemang för Sverige och Finlands ansökningar, säger Billström.

På tisdagsmorgonen uppgav Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i en tv-intervju med Yle att det kan bli aktuellt för Finland att överväga att gå ensamt vidare i Natoprocessen.

Tonen var dock annorlunda när han några timmar senare höll en pressträff i Helsingfors. Haavisto underströk då att det är viktigt för Natos försvarsplanering att de två nordiska länderna blir medlemmar samtidigt.

Ulf Kristersson påpekar att Finland har gjort klart att Finlands inträde i Nato inte får hindras om Sverige permanent skulle bli utestängt från ett Natomedlemskap.

– Det är en begriplig ståndpunkt. Vi förstår den frustration som också många i Finland just nu känner över att i det här läget ännu inte ha blivit medlemmar i Nato, säger statsministern.

Kristersson har inför presskonferensen suttit i möte med det nationella säkerhetsrådet, där även Billström och försvarsminister Pål Jonson (M) har deltagit.

Vi förstår den frustration som också många i Finland just nu känner ...

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00