Nyheter

Kristersson manar till besinning

Statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Anders Wiklund/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Anders Wiklund/TT
Ulf Kristersson (M) har fått löften från Ungerns president Viktor Orbán. Foto: Franc Zhurda/AP/TT
Ulf Kristersson (M) har fått löften från Ungerns president Viktor Orbán. Foto: Franc Zhurda/AP/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) manar till besinning efter den senaste koranbränningen, som mött starka fördömanden från inte minst Turkiet.Samtidigt säger han sig fått en bekräftelse från Ungerns premiärminister att de inte kommer att försena ratificeringen av Natomedlemskapet.

Publicerad Uppdaterad

Jag tycker att det är ett allvarligt läge och värna svenska nationella säkerhetsintressen är det som jag kommer att ha fokus på.

Statsminister Ulf Kristersson (M)

Turkiet och EU-medlemmen Ungern är de enda av de 31 Nato-länderna som ännu inte har ratificerat Sveriges inträde i Nato. Regeringens förhoppning var att det skulle ske senast i samband med Natotoppmötet i Vilnius den 11–12 juli.

Det verkar dock högst oklart nu. Till det bidrar Turkiets starka reaktion på att svenska myndigheter tillät koranbränningen häromdagen.

Och så länge Turkiet inte säger ja kommer inte Ungern att göra det. Det är åtminstone den allmänna uppfattningen efter det att Ungerns parlament gång på gång flyttat fram tidpunkten för när omröstningen ska ske. Nu är bedömningen att det sker tidigast i höst.

Ulf Kristersson säger att han tog upp frågan om Ungerns ratificering med premiärminister Viktor Orbán på det pågående EU-toppmötet i Bryssel. Han fick samma besked som tidigare, ett distinkt sådant, enligt Kristersson.

– Han bekräftade mycket tydligt att det han sade till mig förra gången gäller.

– Jag tar honom på orden om att Ungern inte kommer att försena ratificeringen av Natomedlemskapet.

Men hur Ungern lägger upp sitt beslutsfattande, det kan han inte svara på, framhåller han.

Powered by Labrador CMS