Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Kristersson i ledning – valrysaren avgörs först på onsdag

Högerblocket leder med bara 47 000 röster när nästan alla distrikt har räknats. Men valresultatet blir klart först på onsdag.

Sverigedemokraterna går starkt framåt och blir landets näst största parti efter Socialdemokraterna.

Nyheter · Publicerad 12:57, 12 sep 2022

Också Socialdemokraterna ökar klart, men det ser ändå just nu svårt ut för S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson att få bilda regering. Det kan bli Moderatledaren Ulf Kristersson som får chansen i stället.

– Även om valresultatet inte är klart än så kan jag konstatera att vi socialdemokrater har gjort ett bra val, sade Andersson när hon talade på valvakan.

Moderatledaren Ulf Kristersson anslog en försonlig och statsmannalik ton i sitt tal på partiets valvaka.

– Om vi har de parlamentariska förutsättningarna så kommer jag samla min sida, vara otroligt ödmjuk och skapa en handlingskraftig regering för hela Sverige, sade Kristersson vars parti dock ser ut att tappa platsen som näst största parti till SD.

Han framhöll att valresultatet inte är klart, men tackade ändå Magdalena Andersson för en god match.

Valkvällen 2022 förvandlades till en historisk rysare. Den började i jubel för de rödgröna, SVT:s vallokalsundersökning visade att de ledde knappt över högerpartierna. Men när hälften av de drygt 6 500 valdistrikten hade räknats började det svänga. Moderaternas röstandel steg tiondel för tiondel.

Humöret steg igen på valvakorna hos de fyra partierna i högeroppositionen. Samtidigt tappade de rödgröna.

När nästan alla distrikt räknats ledde högerpartierna med 0,9 procentenheter. Runt 50 000 röster skiljde mellan blocken.

I mandat räknat betyder det 175 mandat för högersidan och 174 för de rödgröna.

– Just nu går Sverige mot ett maktskifte, sade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch vars parti också backade i valet.

Men ett preliminärt valresultat är klart tidigast på onsdag då utlandsröster och sena förtidsröster räknats, uppger Valmyndigheten för TT.

Enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson återstår 200 000 till 250 000 röster att räkna till på onsdag. Av dem är en tredjedel utlandsröster, som brukar luta åt höger. Resten är sent inkomna förtidsröster.

Ekengren Oscarsson bedömer att något mandat kan skifta mellan partier. Men det är mindre sannolikt att det rödgröna blocket går om de fyra till höger igen.

På Sverigedemokraternas valvaka var det kramkalas.

– Just nu är vi näst största parti. Det är så häftigt, sade partiledaren Jimmie Åkesson.

– Om det blir ett maktskifte så får vi en central position i det nya styret. Vår ambition är att sitta med i regeringen.

SD ser ut att bli klart större än Moderaterna med cirka 20,6 procent av rösterna jämfört med Moderaternas cirka 19 procent. Moderaterna har varit näst största parti sedan 1979.

Även L-ledaren Johan Pehrson var omåttligt glad, trots att L blir minsta parti. Partiet klarar sig nämligen kvar i riksdagen.

– Vilken valrörelse, vi gjorde det. Vi kom igen, vi var nere för räkning men vi kom igen, sade Pehrson.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00