Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Kristersson beskylls för hyckleri: ”Hyllar provokation mot kristna”

Det är ologiskt att statsministern hyllar en konstnär som provocerar kristna när han parallellt kritiserar provokationer mot muslimer, menar debattören Alice Teodorescu Måwe. Samtidigt kräver nu tidigare KD-ledaren Alf Svensson att koranbränning ska klassas som hets mot folkgrupp.

Nyheter · Publicerad 07:00, 11 aug 2023

Alf Svensson inleder en text i Jönköpings-Posten med orden: ”Vi kan inte ha det så här!”

Svensson anser att svenska folket tvingas leva ”i rädsla och skräck inför morgondagen och kommande vecka” på grund av det ökande terrorhotet efter koranbränningarna den senaste tiden.

KD-nestorn skriver att det är fel att personer vars enda syfte är att ”skända” ges tillstånd att göra så, och att yttrandefriheten inte bör omfatta förnedring av religiösa skrifter. Svensson föreslår att koranbränning och liknande tilltag ska betraktas som hets mot folkgrupp och därmed kriminaliseras.

Ann Heberlein, teologie doktor i etik, för ett liknande resonemang i en debattartikel i Expressen.

”Måste du bränna en koran: gör det i en miljö där du inte kränker troende och inte riskerar att skapa en internationell kris som leder till terrordåd”, skriver hon.

Det är inget värt att stå upp för våra principer om följden blir döda människor, anser hon och tycker att uppmaningar om att inte vika ner sig för islam ska besvaras med att det snarare handlar om att vara förnuftig.

Skribenten Alice Teodorescu Måwe, som själv tidigare arbetat centralt inom Moderaterna, är av en annan åsikt. Vi bör inte backa inför religiösa krafters krav, menar hon och är starkt kritisk till hur statsminister Ulf Kristersson hanterat korankrisen.

Kristersson har vid flera tillfällen hyllat fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som ligger bakom Ecce Homo där en sexualiserad Jesus avbildas i hbtq-miljö. Nyligen var Ohlsson Wallin också inbjuden till Kristerssons ”pridemingel” i Sagerska palatset.

Att Kristersson så tydligt lyfter fram en konstnär som specialiserat sig på att provocera troende, inte minst kristna, är märkligt mot bakgrund av hans många utspel den senaste tiden där han skarpt kritiserar provokationer av islam och Koranen, menar Teodorescu Måwe i en text i Fokus.

”Frågan som infinner sig är varför man fördömer provokationer mot islam, men hyllar provokationer mot kristna?”, skriver hon på X (tidigare Twitter).

Flera som kommenterat Teodorescu Måwes inlägg menar att svaret på hennes fråga är just den som Svensson och Heberlein kan sägas anföra: rädslan för våld och terror från islamister.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00