Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Säkerhetsvakternas hus vid en högskola i Sokoto i nordvästra Nigeria. En stor grupp muslimska manliga studenter stack byggnaden i brand efter att ha stenat en kristen kvinnlig skolkamrat till döds i huset och sedan bränt upp henne. Foto: Olu Akinrele/AP/TT

Kristen student blev brutalt mördad

En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som uppfattat ett inlägg av henne i sociala medier som hädelse mot islam.

Förövarna brände sedan hennes kropp och gick till attack mot kristna kyrkor och butiker.

Nyheter · Publicerad 10:00, 17 maj 2022

Tjugofemåriga Deborah Samuel var student vid Shehu Shagari College of Education i den nordvästliga staden Sokoto i Nigeria. Enligt vissa uppgifter i media var hon samordnare för skolans kristna studentgrupp.

Enligt nigerianska The Guardian började bråket i torsdags, efter att hon i en Whatsapp-grupp fått frågan om hur hon lyckats klara sina tentor.

– Hon svarade att det var [med hjälp av] Jesus. Då uppmanades hon att dra tillbaka meddelandet och att be om ursäkt, vilket hon vägrade att göra, berättar en anonym klasskamrat för tidningen.

Efter att ha fått mothugg av andra studenter förklarade Deborah Samuel att gruppen inte var till för inlägg om ”religiöst nonsens” utan för skoluppgifter och liknande.

De studenter som insåg att ordväxlingen skulle kunna leda till problem tog med sig Deborah Samuel till skolans säkerhetsvakter och ringde efter en taxi som kunde ta henne till polisstationen, skriver Vanguard.

– Mobben övermannade alla som försökte att skydda henne och hotade med att döda dem som ställde sig i deras väg, säger kvinnans klasskramrat.

– De släpade ut henne, slog henne och stenade henne. Det sista hon sade var: ”Vad hoppas ni uppnå med det här?”

Enligt en talesperson för polisen satte studenterna eld på säkerhetsvakternas byggnad efter att ha bränt den unga kvinnans kropp. Detta kan också ses i de många videoinlägg som sägs skildra händelsen.

Händelsen ledde till ytterligare oroligheter i Sokoto på lördagen, då hundratals unga människor protesterade mot att två studenter gripits, misstänkta för att ligga bakom det brutala mordet.

Polisen sökte under lördagen efter fler misstänkta förövare sedan det börjat dyka upp bilder på mordet på sociala medier.

Under eftermiddagen utfärdade regionens guvernör Aminu Waziri Tambuwal ett 24 timmar långt utegångsförbud i staden.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land, och ungefär hälften av invånarna är muslimer och hälften är kristna; islam dominerar i norr medan kristendom är mer utbrett i söder. Religiösa spänningar och dödliga sammandrabbningar är inte ovanliga, särskilt i norr.

Enligt Open Doors finns det bara sex länder i världen där kristna förföljs mer för sin tro än i Nigeria.

Både kristna och muslimska ledare har fördömt mordet och krävt att förövarna ställs inför rätta. Även Nigerias president, Muhammadu Buhari, har ”kraftigt fördömt” mordet på Deborah Samuel.

”Ingen person har rätt att ta lagen i sina egna händer i det här landet. Våld har och kommer aldrig att lösa några problem”, sade Buhari i ett uttalande.

Men bara några dagar senare riktades dödshot mot en annan ung kvinna som ska ha smädat islam i sociala medier, denna gång i Maiduguri i den nordvästra delstaten Borno. Enligt tidningen Sahara Reporters ska kvinnan, som säger att hennes Facebook-konto hackats, förts till den lokala polisstationen, för sin egen trygghets skull.

De släpade ut henne, slog henne och stenade henne. Det sista hon sade var: ’Vad hoppas ni uppnå med det här?’

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier