Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Rasmus Troedsson debuterar som sommarvärd i P1 den 14 juli. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kristen skådespelare sommarpratar om tro

Rasmus Troedsson blir en av årets sommarvärdar i P1. Den kristne skådespelaren och journalisten är mest känd för sin roll som hovmästaren Bellan Roos i publiksuccén Vår tid är nu i SVT.

– Jag har bett mycket och hoppas att jag kan berätta något väsentligt om mitt liv och min tro, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 16:53, 11 jun 2020

Den 14 juli debuterar skådespelaren och journalisten Rasmus Troedsson som sommarpratare i P1. Han har arbetat som skådespelare i över två decennier, senast som hovmästaren Bellan Roos i SVT:s populära serie Vår tid är nu. Till hösten får tv-tittarna se honom i SVT:s nya dramaserie Jakten på en mördare.

Troedsson har även arbetat som reporter, programledare och producent på Sveriges Radio, SVT och TV4.

Han är troende kristen och nykter alkoholist sedan 1996 och har tidigare blivit intervjuad av Världen idag i magasinet och tv-programmet Närbild samt i årets sommarmagasin.

Hur känns det?

– Det är väldigt omvälvande och oväntat att få frågan. Sommar i P1 har ju vuxit till att bli något kolossalt stort, med många miljoner lyssnare. Det är klart att får man förtroendet att prata om sig själv i en och en halv timme så vill man ju verkligen göra sitt bästa.

Vad kommer du att prata om?

– Jag har verkligen bett mycket och hoppas att jag kan berätta något väsentligt om mitt liv och min tro. Det är ju så få kristna som sommarpratar. Jag kommer också att berätta om mitt liv och om resorna jag gjort, som format min personlighet. Det är både min förhoppning och min bön att det kan få betyda något för någon.

Programmet är redan inspelat och Rasmus Troedsson säger att han har fått god hjälp av producenten Mustafa Can, som fick Stora journalistpriset 2002.

– Can har varit en jättefin sparringpartner. Han har vuxit upp i en muslimsk familj och förstår frågornas existentiella karaktär. Det gjorde att jag kände mig väldigt trygg med honom.

Bland övriga sommarvärdar finns klimataktivisten Greta Thunberg, statsepidemiologen Anders Tegnell, företagsledaren Gunilla von Platen och prästen Camilla Lif.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00