Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

”Kristen sexualsyn är det nya revolutionära”

60-talets sexuella revolution har inte hållit vad den lovade och behovet av en ny sexualsyn är uppenbar. Det menar Stefan Gustavsson, som i en ny bok lyfter fram en sann kristen syn på sexualitet. – Den kristna synen att kärlek och sex hör ihop på ett exklusivt sätt är det nya revolutionära, säger han i en intervju med Världen idag.

Nyheter · Publicerad 18:00, 22 dec 2019

– Har vi i västvärlden löst frågan om sex på ett bra sätt?

Teologen och författaren Stefan Gustavsson medger att hans frågeställning är retorisk. I sin bok Nakna utan att blygas: Om den sexuella revolutionen & en revolutionär syn på sex vill han peka på ett stort antal områden där den sexuella revolutionen, en process som pågått länge men som slog igenom brett under 60-talet, och där kärlek och sex i stor utsträckning separerats, inte har levererat det den utlovade.

– Det skulle innebära en befrielse av kroppen, och sexualiteten skulle börja blomma på ett sätt den inte gjort tidigare. Men i verkligheten är detta i dag ett område där vi ofta sårar oss själva och varandra. Titta bara på Metoo-rörelsen. Eller att par får det allt svårare att bygga långsiktigt hållbara relationer, trots att det är något människor längtar efter.

– Den sexuella revolutionen har inte visat sig vara lösningen, något som kan väcka nyfikenhet inför ett annat förhållningssätt, säger han.

Själv har Stefan Gustavsson undervisat studenter i dessa frågor i tjugo års tid, och han har märkt hur kunskapen om och attityden till en kristen syn på sexualitet och kärlek förändrats drastiskt.

– Längre tillbaka när jag presenterade den kristna synen på sex och samlevnad, så uppfattades det åtminstone som något begripligt även om inte alla bejakade det. Det som hänt är att man nu måste närma sig frågorna på ett helt annat sätt.

Han menar att kristna i dag ofta är blinda inför den kultur man själv är en del av och utgår från den, även om man inte alltid är fullt medveten om det.

– Även kristna har den sexuella revolutionens perspektiv, och då blir den bibliska synen svårsmält och svårbegriplig. I dag måste ett kristet synsätt både presenteras och motiveras.

Sättet som Stefan Gustavsson gör det på i boken är att utgå från ett naturrättsligt perspektiv. Argumentationen placeras i vår gemensamma verklighet, samtidigt som den är rotad i de bibliska texterna.

Upplever du att det än i dag finns fördomar kring hur Bibeln beskriver sexualitet?

– Det finns missförstånd på ett antal olika områden. Många tänker att Bibeln består av ett antal förbud när det gäller sex, att den har en i grunden negativ hållning som handlar om att begränsa. Men då har man inte läst Bibeln.

Utgångspunkten i hela Bibeln, från skapelseberättelsen via Höga visan och in i Nya testamentet, är ett starkt bejakande av det som har med kärlek, relationer, kropp och sexualitet att göra, påpekar han.

– Sedan finns också undervisning om hur vi inte ska använda gåvan som Gud gett oss. Men kristna har ofta historiskt hamnat fel i en sexfientlig attityd som är helt främmande för kristen tro.

– Det andra diket är dock vanligare i dag, där man från kyrkligt håll accepterar samtidskulturen och låtsas som om inte Bibeln har en tydlig syn på de här frågorna. Kyrkorna har i stor utsträckning tystnat på det här området.

I boken tar Stefan Gustavsson också upp brännande frågor som samboskap, samkönade relationer och pornografi.

Vilka riktar sig boken till?

– Alla som är intresserade av sex, och det inkluderar väl de flesta, säger Stefan Gustavsson med ett skratt, och fortsätter:

– Den är för den som mitt i vår kultur vill följa Jesus på det här området. Men jag hoppas också att många som inte är kristna ska läsa den och få en bild av hur kristna tänker. Den förutsätter inte att man är troende. Jag tror att den kan vara till hjälp oavsett var i livet man befinner sig, säger Stefan Gustavsson.

Den sexuella revolutionen har inte visat sig vara lösningen, något som kan väcka nyfikenhet inför ett annat förhållningssätt.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier