Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Kristen prolife:are blir första kvinnliga presidenten i Ungern

Katalin Novák har utsetts till Ungerns första kvinnliga president. Novák är känd för sin kristna tro och har varit en förgrundsfigur för landets traditionella, och omdebatterade, familjepolitik.

– Så hjälp mig Gud, sade hon efter att ha valts till landets president.

Nyheter · Publicerad 10:00, 23 mar 2022

Katalin Novák, som beskrivs stå nära premiärminister Viktor Orbán, vann parlamentets omröstning med röstsiffrorna 137–51 och kommer den 10 maj att tillträda som ny ungersk president. 44-åriga Novák är inte bara Ungerns första kvinnliga president utan även landets yngsta president sedan järnridåns fall 1990, skriver norska Dagen.

”Att representera Ungern, att tjäna hela den ungerska nationen – jag förbereder mig för denna utmanande uppgift med tro, ande och hjärta. Jag accepterar med respekt att jag blivit nominerad till att bli president för Ungern. Jag förblir den jag är”, skrev hon i ett inlägg på Twitter när det stod klart att hon blivit nominerad som kandidat i presidentomröstningen.

Katalin Novák är offentlig med sin kristna tro, vilket tydligt framgick även i samband med att hon valdes till president.

– Så hjälp mig Gud, sade hon i ett tal när det stod klart att hon valts till president.

I en intervju med den finländske journalisten Risto Huvila i höstas berättade Novák att en viktig del i hennes vardagsliv är att läsa Bibeln.

– Min tro formar mitt sätt att tänka med ett evigt perspektiv, sade hon.

Katalin Novák har tidigare varit familjeminister och därmed ansiktet utåt för landets familjepolitik. Hon har själv tre barn och har gjort sig känd som förespråkare av prolife-rörelsen. 

– Min tro är central för förståelsen av ett familjevänligt Ungern, sade hon strax före jul i samband med att hon utsågs till presidentkandidat, uppger norska Dagen.

Generösa skattelättnader är ett verktyg som, under Nováks tid som familjeminister, infördes för att uppmuntra unga ungerska familjer att skaffa fler barn. Landets familjepolitik är inskriven i grundlagen där det bland annat framgår att en mamma är en kvinna och en pappa en man, vilket är något som rört upp känslorna inom övriga EU.

– Vi är hårt attackerade för vår kristna tro och kristdemokratiska politiska idéer, säger statssekreteraren Tristan Azbej, som är ansvarig för Ungerns hjälpprogram för förföljda kristna, till CBN News.

Ungerns president innehar positionen som landets statschef. Ämbetet innebär mestadels representationsuppdrag eftersom premiärministern är regeringschef och därmed sitter på makten.

Min tro formar mitt sätt att tänka med ett evigt perspektiv.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10