Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Kristen prolife:are blir första kvinnliga presidenten i Ungern

Katalin Novák har utsetts till Ungerns första kvinnliga president. Novák är känd för sin kristna tro och har varit en förgrundsfigur för landets traditionella, och omdebatterade, familjepolitik.

– Så hjälp mig Gud, sade hon efter att ha valts till landets president.

Nyheter · Publicerad 10:00, 23 mar 2022

Katalin Novák, som beskrivs stå nära premiärminister Viktor Orbán, vann parlamentets omröstning med röstsiffrorna 137–51 och kommer den 10 maj att tillträda som ny ungersk president. 44-åriga Novák är inte bara Ungerns första kvinnliga president utan även landets yngsta president sedan järnridåns fall 1990, skriver norska Dagen.

”Att representera Ungern, att tjäna hela den ungerska nationen – jag förbereder mig för denna utmanande uppgift med tro, ande och hjärta. Jag accepterar med respekt att jag blivit nominerad till att bli president för Ungern. Jag förblir den jag är”, skrev hon i ett inlägg på Twitter när det stod klart att hon blivit nominerad som kandidat i presidentomröstningen.

Katalin Novák är offentlig med sin kristna tro, vilket tydligt framgick även i samband med att hon valdes till president.

– Så hjälp mig Gud, sade hon i ett tal när det stod klart att hon valts till president.

I en intervju med den finländske journalisten Risto Huvila i höstas berättade Novák att en viktig del i hennes vardagsliv är att läsa Bibeln.

– Min tro formar mitt sätt att tänka med ett evigt perspektiv, sade hon.

Katalin Novák har tidigare varit familjeminister och därmed ansiktet utåt för landets familjepolitik. Hon har själv tre barn och har gjort sig känd som förespråkare av prolife-rörelsen. 

– Min tro är central för förståelsen av ett familjevänligt Ungern, sade hon strax före jul i samband med att hon utsågs till presidentkandidat, uppger norska Dagen.

Generösa skattelättnader är ett verktyg som, under Nováks tid som familjeminister, infördes för att uppmuntra unga ungerska familjer att skaffa fler barn. Landets familjepolitik är inskriven i grundlagen där det bland annat framgår att en mamma är en kvinna och en pappa en man, vilket är något som rört upp känslorna inom övriga EU.

– Vi är hårt attackerade för vår kristna tro och kristdemokratiska politiska idéer, säger statssekreteraren Tristan Azbej, som är ansvarig för Ungerns hjälpprogram för förföljda kristna, till CBN News.

Ungerns president innehar positionen som landets statschef. Ämbetet innebär mestadels representationsuppdrag eftersom premiärministern är regeringschef och därmed sitter på makten.

Min tro formar mitt sätt att tänka med ett evigt perspektiv.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier