Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Kristen man misstänkt mördad i Eksjö

En församlingsaktiv 56-årig kristen man misstänks ha blivit mördad i sitt hem utanför småländska Eksjö i helgen. Världen idag var på plats i Eksjö tingsrätt under tisdagen då en ung man, med oklar identitet, häktades för misstanke om mord.

– Hans tro var djup och gedigen, säger en kristen kvinna, som kände offret, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:00, 22 apr 2021

Det var natten mellan lördagen och söndagen som polisen hittade mannen död i sin bostad ute på landet, i närheten av kommungränsen mellan Eksjö och Nässjö. Samma natt grep polisen också en yngre man, som anhölls senare under natten, misstänkt för mord på 56-åringen.

Den nu avlidne var aktiv både i en frikyrkoförsamling inom Svenska Alliansmissionen och i Svenska kyrkan. Världen idag har talat med en bekant till mannen som lärde känna honom genom sin anställning i en kristen förening, där mannen var ordförande i styrelsen under flera år. Hon berättar att hon fick beskedet om mannens bortgång i ett telefonsamtal från pastorn i hans frikyrkoförsamling.

–  Jag kunde inte förstå att det var sant. Han var en sådan fridfull man, säger hon.

Den kristna kvinnan beskriver mannen som en omtänksam, karaktärsstark person med ett stort hjärta och stor integritet.

– Hans tro var djup och gedigen. Han var jättetydlig med sin tro. Han var så gedigen i allt han gjorde, beskriver hon.

Enligt Smålands-Tidningen, som har talat med personer som blivit bekanta med den avlidne mannen genom Svenska kyrkan, samt med andra bekanta, inklusive en av mannens grannar, beskrivs han enstämmigt ”som en trevlig och social person som månade om människor omkring sig”, och det som tycks ha hänt honom beskriver de som ”obegripligt och ofattbart”.

Häktningsförhandling med den anhållne unge mannen hölls på tisdagseftermiddagen bakom stängda dörrar, i Eksjö tingsrätt, men Världen idag kunde närvara i rättssalen under inledningen och vid tillkännagivandet av rättens beslut.

Den misstänkte, som av polisen fördes in och ut i handfängsel, var iklädd en svart t-tröja, svarta mjukisbyxor, enkla vita tofflor och ett munskydd, och talade endast tyst till sin försvarsadvokat, som meddelade att han både förnekade brott och bestred häktningsskälen. När åklagaren och rådmannen talade, översattes det de sa till engelska, med hjälp av en telefontolk, för den misstänktes skull.

Domaren gick på åklagarens linje och förklarade den unge mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord, där åtal ska väckas senast den 18 maj. Enligt rådmannen fanns det annars risk för att mannen skulle avvika, undanröja bevis samt fortsätta sin brottslighet.

– Härtill kan den misstänktes identitet antas vara osann, sade domaren.

Chefsåklagarare Klas Lorefors hade nämligen yrkat på att den misstänktes identitet skulle anges som okänd, då de identitetsuppgifter som den misstänkte uppgivit inte hade kunnat bekräftas av åklagarsidan.

Försvarsadvokat Maria Sturesson, som i övrigt inte ville ge några kommentarer efter häktningsförhandlingen, menade å sin sida att den misstänkte lämnat riktiga uppgifter om sin identitet, enligt en intervju med Smålands-Tidningen.

–  Jag kan inte se att den uppgiften är tveksam alls, sade hon.

Enligt P4 Jönköping ska åklagaren ha uppgett att 56-åringens skador tyder på att han blivit mördad.

När Världen idag ställde frågor till chefsåklagare Klas Lorefors efter häktningsförhandlingen, var han dock förtegen både om hur 56-åringen bragts om livet och om den nyss häktade. Han beskrev den misstänkte som en man mellan 20 och 30 år, men kunde inte säga någonting om vederbörandes modersmål.

– Jag kan inte kommentera det mer än att det är tolkat på engelska i dag, sade Lorefors.

När Världen idag besökte den misstänkta brottsplatsen senare på tisdagen var den avlidnes hus och trädgård alltjämt avspärrade. Därtill fanns två vakter från ett bevakningsföretag på plats utanför huset, som ligger relativt avskilt i skogen, med endast en bebodd grannfastighet inom synhåll, där ingen föreföll vara hemma.

Världen idag träffade dock en annan granne, som bor några hundra meter bort på andra sidan skogen. Denne sade sig inte känna 56-åringen personligen, men hade fått reda på vad som hänt via medier. Grannen berättade också att han hört en smäll någon av nätterna under helgen och att han i efterhand funderat på om det kan ha haft med mordet att göra.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00