Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Efter sju år i fängelse döms en kristen pakistanier till döden för ett sms som han säger att han inte har skickat. På bilden ses poliser utanför en domstol i Lahore. Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

Kristen man anklagad för hädelse i sms – dömd till döden

En 35-årig kristen pakistanier, som suttit i fängelse i flera år för att han skulle ha hädat Muhammed i ett sms, har nu fått sin dom överprövad. Nu döms han i stället till döden.

Nyheter · Publicerad 14:00, 25 mar 2021

Människorättsmagasinet Bitter Winter berättar om den pakistanske sjundedagsadventisten Sajjad Masih Gill som år 2011 anklagades för hädelsebrott, i form av att han skulle ha skickat ett sms som förtalade islams förgrundsfigur Muhammed.

Masih Gill och hans advokater menade i stället att det handlade om att någon försökt sätta dit honom som en del av en kampanj mot adventiströrelsen i landet.

Polisen ska inte ha hittat något bevis för anklagelsen på mannens telefon, men tillkännagav att de däremot hade bevis från en mobilmast som skulle ha visat att meddelandet kom från mannens telefon.

I juli 2013 dömdes till slut Masih Gill till livstids fängelse för hädelse. Han överklagade domen och fick också internationellt stöd för sitt överklagande, bland annat från den anrika judisk-amerikanska människorättsorganisationen American Jewish Committee.

Överprövningen blev dock fördröjd och ska också ha blivit överförd från en domstol till en annan. Först nu i mars 2021, alltså över sju år efter att mannen överklagade sitt livstidsstraff, kom till sist ett nytt avgörande, den här gången från Punjab-regionens högsta domstol i Lahore.

Den 35-årige adventisten blev dock inte frikänd, utan fick i stället sitt straff skärpt. Den överprövande domstolen gick nämligen på åklagaren Zeeshan Ahmed Awans linje, som menade att dödsstraff är det enda möjliga straffet för hädelse.

Efter över sju år i fängelse har nu alltså den pakistanske kristne mannen dessutom dömts till döden – för att han, mot sitt nekande, ska ha hädat profeten Muhammed i ett sms.

Masih Gills advokater har meddelat att de tänker fortsätta den juridiska kampen.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00