Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristen kvinna torterad och stenad till döds

En 60-årig kvinna hittades död utanför en by i Syrien. Hon hade blivit torterad, våldtagen upprepade gånger och till sist stenad, visar obduktionen. Kvinnan var en av få kristna kvar i närområdet, skriver International Christian Concern.

Nyheter · Publicerad 08:30, 24 jul 2019

Kvinnan bodde i den syriska provinsen Idlib och ska ha försvunnit den 8 juli i år och påträffats dagen efter. Obduktionen visar att kvinnan blev utsatt för upprepad tortyr och våldtäkt under en tid av nio timmar innan hon stenades till döds, uppger International Christian Concern (ICC) på sin hemsida.

Det är oklart vem eller vilka som ligger bakom illdådet, men lokalt pratas det om att medlemmar av Jabhat al-Nusras terroristgrupp skulle vara ansvariga. Gruppen har sedan en längre tid tillbaka funnits på plats i området, vilket tvingat många kristna på flykt. Den by som kvinnan bodde i, al-Yagoubiye, räknas som kristen och i dag finns uppskattningsvis endast ett tiotal kvinnor kvar, uppger ICC.

Den tragiska händelsen är bara en av många, menar jesuiten och katolska prästen Thomas Idergard.

”Jag tänker när jag läser detta att varje folkmord består av konkreta mänskliga öden bakom statistiken, så också det pågående islamistiska folkmordet mot kristna. Den här syriska kvinnan våldtogs under nio timmar innan hon stenades till döds av islamisterna”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

”Tusentals och åter tusentals kristna män, kvinnor och barn delar hennes öde i främst Mellanöstern och Afrika, men också i Asien. Dag efter dag.”

Till Världen idag säger Thomas Idergard att västvärlden och framför allt muslimska politiker och religiösa ledare behöver vara med och stoppa detta.

– De behöver säga tydligare att det här är inte acceptabelt, eftersom det sker i islams namn. Det är visserligen en extrem version av islam, men precis som kristna företrädare på Nordirland, där protestanter krigade mot katoliker, aktivt behövde förklara att våld i Guds namn är en hädande självmotsägelse, måste islams företrädare göra det nu, säger han.

– Det är viktigt att se att de uttryckligt sätter ned foten, tycker jag. Det görs absolut på vissa håll, men det kan göras mer. I synnerhet måste muslimska regeringar bättre skydda sina kristna invånare. Och det behövs, eftersom detta fortsätter.

När det gäller Sverige önskar Thomas Idergard att folkmordet först och främst ska erkännas av regering och riksdag.

– För då inträder också skyldigheten att inrätta saker för att stoppa det. Men innan man gör något så måste man ju erkänna det.

I synnerhet måste muslimska regeringar bättre skydda sina kristna invånare. Och det behövs, eftersom detta fortsätter.

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel. I skrivande stund har...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.