Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Kristen kvinna torterad och stenad till döds

En 60-årig kvinna hittades död utanför en by i Syrien. Hon hade blivit torterad, våldtagen upprepade gånger och till sist stenad, visar obduktionen. Kvinnan var en av få kristna kvar i närområdet, skriver International Christian Concern.

Nyheter · Publicerad 08:30, 24 jul 2019

Kvinnan bodde i den syriska provinsen Idlib och ska ha försvunnit den 8 juli i år och påträffats dagen efter. Obduktionen visar att kvinnan blev utsatt för upprepad tortyr och våldtäkt under en tid av nio timmar innan hon stenades till döds, uppger International Christian Concern (ICC) på sin hemsida.

Det är oklart vem eller vilka som ligger bakom illdådet, men lokalt pratas det om att medlemmar av Jabhat al-Nusras terroristgrupp skulle vara ansvariga. Gruppen har sedan en längre tid tillbaka funnits på plats i området, vilket tvingat många kristna på flykt. Den by som kvinnan bodde i, al-Yagoubiye, räknas som kristen och i dag finns uppskattningsvis endast ett tiotal kvinnor kvar, uppger ICC.

Den tragiska händelsen är bara en av många, menar jesuiten och katolska prästen Thomas Idergard.

”Jag tänker när jag läser detta att varje folkmord består av konkreta mänskliga öden bakom statistiken, så också det pågående islamistiska folkmordet mot kristna. Den här syriska kvinnan våldtogs under nio timmar innan hon stenades till döds av islamisterna”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

”Tusentals och åter tusentals kristna män, kvinnor och barn delar hennes öde i främst Mellanöstern och Afrika, men också i Asien. Dag efter dag.”

Till Världen idag säger Thomas Idergard att västvärlden och framför allt muslimska politiker och religiösa ledare behöver vara med och stoppa detta.

– De behöver säga tydligare att det här är inte acceptabelt, eftersom det sker i islams namn. Det är visserligen en extrem version av islam, men precis som kristna företrädare på Nordirland, där protestanter krigade mot katoliker, aktivt behövde förklara att våld i Guds namn är en hädande självmotsägelse, måste islams företrädare göra det nu, säger han.

– Det är viktigt att se att de uttryckligt sätter ned foten, tycker jag. Det görs absolut på vissa håll, men det kan göras mer. I synnerhet måste muslimska regeringar bättre skydda sina kristna invånare. Och det behövs, eftersom detta fortsätter.

När det gäller Sverige önskar Thomas Idergard att folkmordet först och främst ska erkännas av regering och riksdag.

– För då inträder också skyldigheten att inrätta saker för att stoppa det. Men innan man gör något så måste man ju erkänna det.

I synnerhet måste muslimska regeringar bättre skydda sina kristna invånare. Och det behövs, eftersom detta fortsätter.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...