Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Den som mår psykiskt dåligt och söker hjälp via vårdguiden 1177 får tips om att ringa den kristna jourlinjen Lifeline. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristen jourlinje – nu på vårdguiden 1177

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och behoven av stöd är stora. Sedan årsskiftet presenteras den kristna jourlinjen Lifeline som ett hjälpalternativ på region Stockholms sjukvårdsupplysning 1177.se.

Nyheter · Publicerad 14:40, 26 feb 2020

För sex år sedan startade den kristna radion Radio Hope organisationen Lifeline som bedriver ett ideellt arbete med syfte att stötta människor som lider av olika former av psykisk ohälsa. Nu presenteras den kristna jourlinjen som ett alternativ för den som söker hjälp av Region Stockholm via 1177.se.

”Hjälptelefonerna är överbelastade, i synnerhet under helgdagskvällar och nätter. Tillsammans med jourhavande präst utgör vi de två kristna hjälplinjer som kan erbjuda förbön. I tider när människor i vårt samhälle mer än någonsin är drabbade av psykisk ohälsa, ensamhet och hopplöshet, är vårt mål att kunna erbjuda en hjälplinje för samtal, förbön och stöd”, berättar Lifeline i ett pressmeddelande.

Organisationen delar därefter med sig av några exempel om vad samtalen kan handla om:

”Medelålders man plågas av konflikt med sin pappa som bor utomlands sedan många år. Lifeline ger tröst, ber om försoning och samtalar om olika lösningar.”

”30-årig kvinna har förlorat sin bästa vän i en bilolycka. Lifeline ger förbön och hänvisar till samtal samt fortsatt bearbetning av den svåra händelsen.”

Volontärerna som arbetar för Lifeline finns utspridda runt om i landet. Arbetsredskapen är en telefonväxellösning samt volontärernas egna mobiltelefoner dit människor kan ringa anonymt.

Sedan årsskiftet har Lifeline noterat en ökad belastning med fler joursamtal och är i behov av fler volontärer. Utbildning erbjuds i form av fem dagar i Stockholm under våren alternativt en distansutbildning som innefattar tio kursbrev.

– Man ska ha en kristen tro och gått igenom vår utbildning. Vi gör förstås en bedömning av om man är lämplig som volontär, men har man ett hjärta som brinner för människors nöd ska man höra av sig till oss, säger Lennart Bergström, pastor, terapeut och kursledare för Lifeline, i pressmeddelandet.

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira... lördag 28/3 00:00

Rysk ledarkupp ett varnande exempel

Ledare Mitt under pågående coronakris sker dramatiska politiska förändringar av närmast statskuppliknande... torsdag 26/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen... lördag 28/3 00:00

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...