Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Polis och militär patrullerar en gata i New Delhi för att se till att människor håller coronarestriktionerna. På flera platser i Indien har polisernas misshandel av en kristen far och son, som senare dog, lett till starka protester. Foto: Manish Swarup/AP/TT

Kristen far och son slagna till döds av polis

En indisk far och son, båda kristna, har dött efter vad familjen beskriver som en brutal misshandel av polisen. Därefter har Indien, i likhet med USA, sett protester mot polisövervåld, både på sociala medier och på gatan.

Nyheter · Publicerad 17:51, 7 jul 2020

Den katolska nyhetsbyrån AsiaNews och amerikanska CNN rapporterar om att den medelålders pappan Jayaraj och hans vuxne son Bennicks, även kallad Fenix, som båda ska ha varit protestantiska kristna, greps av polisen den 19 juni. Brottet som sonen och fadern ska ha begått, var att de ska ha hållit sin telefonbutik, i samhället Sathankulam i den sydöstra delstaten Tamil Nadu, öppen längre än vad som var tillåtet med tanke på coronarestriktionerna.

I häktet ska de bådas kläder sedan ha bytts ut flera gånger efter att ha blivit blodiga, hävdar Jayaraj och Bennicks familj. Först den 22 juni ska fadern och sonen ha transporterats till sjukhus, där sonen avled samma natt och fadern nästa dag, av skador som alltså tros ha orsakats av polisens våld. 

Delstatsregeringen meddelade sedan att fyra poliser hade tagits ur tjänst och var föremål för en utredning. Senare greps även en femte polis, och en kvinnlig polis har vittnat och av domstol beordrats få beskydd, rapporterar den indiska TV-kanalen NDTV.

I likhet med fallet med George Floyd, som dödades i samband med ett polisingripande i USA, ska den indiska händelsen ha lett till ett offentligt ramaskri, framför allt på sociala medier, men också i form av demonstrationer som organiserats av andra affärsidkare i Tamil Nadu-staten. 

Enligt den lokale katolske prästen Mariadas Lipton är hela landet upprört över det som tycks ha hänt Jayaray och Bennicks, reaktionerna över både kast- och religionsgränser. 

Politikern och advokaten Jignesh Mevani, som är parlamentsledamot i delstaten Gujarat i västra Indien, ska ha uppmanat indierna till att gå ut och protestera, mot vad han kallar för dödandet av ”Indiens många George Floyd”. 

Den romersk-katolske indiske kardinalen Oswald Gracias, tillika president för det indiska katolska biskopsmötet, fördömer det våld som ledde till den indiske pappan och sonens död. 

– Sådant våld från dem som borde försvara medborgarna är oacceptabelt. Rättvisan måste ha sin gång och de skyldiga straffas, säger han. 

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, som också skriver om fallet med Jayaraj och Bennicks, använder indiska poliser ”rutinmässigt” tortyr.

Sådant våld från dem som borde försvara medborgarna är oacceptabelt.

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier