Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Kristen eller muslim kan bli Annie Lööfs efterträdare

De tre riksdagsledamöterna Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok går vidare i kampen om att ta över efter Centerns Annie Lööf.

Daniel Bäckström är kristen och aktiv i riksdagens kristna grupp. Muharrem Demirok är muslim.

Nyheter · Publicerad 14:39, 7 nov 2022

Valberedningens ordförande Jan Andersson presenterade de tre kandidaterna på en pressträff.

Värmlandsbördiga Daniel Bäckström är i dag gruppledare för C i riksdagen och starkt engagerad i landsbygdsfrågor.

– Vi ser att det behövs en offensiv landsbygdspolitik, säger Bäckström på pressträffen.

– Den här tiden kommer att kräva ett pragmatiskt ledarskap. Ett inlyssnande ledarskap. Jag vill vara med och forma det här partiets fortsatta vägval.

Bäckström är aktiv i riksdagens kristna grupp, och har i en krönika i tidningen Dagen berättat om sin gudstro och hur mycket den kristna gruppen betyder för honom.

”Tillsammans behöver vi söka Herrens vägledning inför framtiden och visa integritet i de uppgifter vi kallas till”, skrev han.

Muharrem Demirok är muslim och var fram tills nyligen mångårigt kommunalråd i Linköping. Han har också sagt sig vara stolt medlem i Svenska kyrkan.

– Vi behöver en tydligare kurs, en tydligare riktning framåt. Vi behöver finnas med svar i vardagsfrågorna, säger han.

– Jag tror och hoppas att jag har mycket att bidra med.

Elisabeth Thand Ringqvist är andre vice gruppledare för C i riksdagen.

Hon säger att hon oroas av klimatkrisen och att konservativa och auktoritära krafter vinner mer mark. Men också över ”den utbredda vanmakt” som människor känner runt om i landet.

– Att inte kunna påverka sin vardag till det bättre och där man känner att samhället inte riktigt levererar det som lovats, säger hon.

Centerpartiet väljer sin nya ledare den 2 februari nästa år. Då hålls en extrainsatt partistämma i Helsingborg i samband med partiets kommundagar.

Såväl medlemmar som avdelningar, distrikt och syskonorganisationer har haft möjlighet att nominera kandidater.

Nu sker en öppen kandidatturné med de tre kandidaterna. Efter det kommer valberedningen att ”lyssna in” Centerrörelsen, och därefter lägga fram ett förslag till stämman.

Annie Lööf sitter kvar som partiledare tills partiet valt en efterträdare.

Lööf har lett C i elva år. Kort efter höstens val aviserade hon sin avgång. Centerpartiet backade från 8,6 procent till 6,7 procent i valet.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00