Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Kristen elev fick bekänna sig till islam

En mamma har på Facebook berättat om hur hennes nioåriga dotter kommit hem ledsen efter en religionskunskapslektion om islam. Enligt flera elever ska alla i klassen skriftligen ha behövt beskriva sig som muslimer som ett pedagogiskt grepp, något som upprör mamman. – Det blir som en trosbekännelse, säger hon till Världen idag

Nyheter · Publicerad 17:38, 5 mar 2020

Beskrivningen av vad som hänt i skolan, som ligger i Tierps kommun, har fått stor spridning på sociala medier och mött stark kritik. Men enligt den text som kommunen lagt ut på sin webbplats handlar det hela om missuppfattningar och falska rykten.

På torsdagen fanns säkerhetsvakter på plats vid skolan och kommunen skriver att anställda ska ha fått ta emot ”vad som uppfattas som hot”.

Anamaria von Roteliuc berättar att upplägget på religionskunskapslektionen var att eleverna skulle sätta sig in i att vara en utövare av en viss religion, i detta fall islam.

Därför fick hennes dotter, trots att hon uttryckt att hon är kristen och därför inte ville, ha fått skriva en text som om hon vore muslim. Den innefattar bland annat att hon säger sig tillhöra islam, be i moskén, läsa Koranen och fira ramadan.

– De hade samma sak i kristendomen, men då behövde inte de muslimska barnen delta. Nu sa de att man var tvungen att göra det på lektionen eller på rasttid, säger Anamaria Roteliuc som menar att klassen fördjupat sig i islam och att man till exempel gått igenom reningsritualer, kläder, bön, haft på arabisktalande radio där ordet Allah förekommit och färglagt en moské.

– Jag som kristen kan inte förstå att man använder den här pedagogiska formen, där min dotter ska påstå att hon tillhör en annan religion fast hon är kristen.

Men Tierps kommun menar alltså att det handlar om falsk information.

”Det pågår ingen islamisering av minderåriga i Tierps skolor”, skriver man på sin hemsida.

Den text som den kristna eleven fått skriva bekräftas samtidigt av kommunen, som dock menar att elevanteckningen ”måste ses i ett sammanhang”.

”Sidan som visas är bara ett av en lång rad moment i lektionen, där eleverna på olika sätt inspirerats till att skifta perspektiv från det egna välkända till något som hör till en annan inriktning, i detta fall religiös.”

Enligt kommunen är detta ett ”genomtänkt pedagogiskt upplägg”, för att skapa förståelse för grunder och tankemodeller i de olika religionerna.

”Alla religioner presenteras i lektionsupplägget på liknande sätt”, skriver kommunen.

Världen idag söker kommunens utbildningschef för att fråga om alla religioner behandlas lika och hur man ser på kritiken mot att låta troende barn bekänna sig till en annan religion under skoltid, men utan framgång.

Anamaria von Roteliuc skriver under torsdagen på Facebook att hon haft ett bra möte med skolan vars företrädare enligt henne sagt att de ska be om ursäkt och ge en förklaring till de barn som mot sin vilja fått skriva att de är muslimer.

”Mitt hjärta och mina böner går till skolans personal som kämpar med detta nu”, skriver Anamaria von Roteliuc som understryker att hon tar avstånd från varje form av hat och hot.

Ökad försäljning på Systembolaget

Konsumtion. Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen... torsdag 16/7 14:28

Rätt underlag krävs för hållbara lösningar

Ledare Så snart som ett fenomen kan kopplas samman med invandringen rör vi oss i Sverige på minerad mark.... onsdag 15/7 00:00

Rapport: Trumps asylpolitik hjälper få förföljda kristna

USA. Rekordfå av världens mest förföljda kristna får asyl i USA, konstaterar en färsk rapport från Open... torsdag 16/7 11:27

John Derneborg: Med stor respekt hade jag förmånen att sitta ner med en åldrad Berthil Paulson

Gästledare När jag var pastor i ett område som kallas Nordmarken i sydvästra Värmland, så var det väldigt... torsdag 16/7 00:10

Palestinier uttalade sig positivt om Israel – greps

Israel. Flera palestinier som nyligen uttryckte sitt stöd för Israels eventuella fulla övertagande av delar... onsdag 15/7 16:23

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Profetisk rörelse tuktade och befruktade Vineyard

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 4/10). Guds helige Ande kom genom profeter med en förnyelsens vind till Vineyardrörelsen. Gud ville fostra...