Från Italien och Spanien har det kommit rapporter om överfulla sjukhus och likbilar som går i skytteltrafik. I Stockholm är situationen inte lika ansträngd, men sjukvårdspersonal har larmat om att patienter kan ha prioriterats bort från intensivvård och dödstalen är förhållandevis höga.
På Kärnsjukhuset i Skövde är läget än så länge under kontroll.
– Vi har ett 30-tal coronapatienter, berättar överläkaren Lars Ljungström som är styrelseledamot i organisationen Kristna läkare och medicinstudenter (KLM).
Han berättar att alla patienter som har behövt intensivvård har kunnat få det och att man till och med har kunnat ta emot några covid-19-patienter från Göteborg.
– Den här pandemin har gjort att vi har ställt om sjukvården på bred front för att kunna ta emot så många coronapatienter som möjligt, säger han.
Även om situationen på hans avdelning i nuläget är under kontroll, så betonar Lars Ljungström att läget är mycket allvarligt.
– Jag tror inte att folk i allmänhet förstår hur svårt sjuk man kan bli av coronaviruset. Framför allt så upplever jag att många missar att även den som är ung och frisk kan bli svårt sjuk, säger han.
Lars Ljungström är kritisk till personer som jämför coronaviruset med en influensa.
– Det här är mycket, mycket värre än en influensa, säger han.
Vad det är som gör att vissa unga blir allvarligt sjuka medan andra unga knappt märker av att de har smittats av viruset, tycker han är svårt att svara på.
– Det vet man inte i nuläget. Det vi spekulerar i är att det handlar om genetiska förutsättningar. När det här är över, och vi har ett större patientunderlag, kommer det vara lättare att undersöka saken.
Lars Ljungström är själv över 60 år och skulle kunna drabbas hårt om han blev smittad av viruset, och känner därmed en viss oro.
– Jag har sagt till mina barn att det inte är givet att man, i den här åldern, kommer ut levande på andra sidan av den här pandemin. Även om jag tror att Herren har hand om liv och död så vet jag att man som kristen inte är helt undantagen, säger han.
För Lars Ljungström var det ändå självklart att fortsätta att jobba.
– Ja, absolut, säger han.
Vad betyder din gudstro för dig i ditt arbete?
– Jag jobbar alltid med svårt sjuka människor, så tron betyder lika mycket för mig nu som tidigare. Varje dag brukar jag be att Herren ska hjälpa mig att fatta goda och kloka beslut gällande patienterna. Grundinställningen är att göra mitt allra bästa för alla personer som Gud anförtror mig.