Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Kristen butik väljer bort ”Black friday”

Medan många affärer använder readagskonceptet ”Black Friday” den här veckan tar en kristen webbutik ett helt annat grepp. Under parollen ”White Friday” skänker de getter till fattiga på Haiti.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 nov 2019

Me and My House Store är en Uppsala-baserad kristen webbutik som säljer inredning och prylar med bibelverser, psalmer och böner. Hos dem är det denna vecka, till skillnad från i många andra butiker, ingen speciell rea alls.

– Snarare tvärtom. Vi ligger lågt den här veckan. Vi har ett erbjudande på servetter, säger butiksinnehavaren Josephine Flatebö glatt.

Hon berättar att det är fjärde året i rad som de använder sig av konceptet ”White Friday”, som innebär att företaget i stället avsätter en summa till välgörenhet.

– Jag är inte intresserad av att pracka på folk en massa saker som de inte behöver. Det vi är ute efter är att ta dagen som en spark i baken att göra någonting vettigt, förklarar hon.

För tredje året i rad ska företaget skänka pengar till organisationen Hoppets stjärnas arbete på Haiti, och mer specifikt till inköp av getter som ges till fattiga familjer. Flatebö förklarar att en get helt enkelt kan trygga en familjs ekonomi för en längre period.  

– I fjol tapetserade jag om web­butiken med bilder från getutdelningen året innan. Man ser stoltheten i ögonen på mottagarna. Det är fantastiskt att se, beskriver Josephine Flatebö bilderna.

Getprogrammet är dessutom upplagt så att det ska ge en kedjeeffekt, genom att de som får en get förbinder sig att ge denna gets första avkomma, det vill säga första killingen, till en annan familj, som i sin tur förbinder sig att göra samma sak.

– Jag hoppas att vi får göra en konkret skillnad i familjers liv där borta och att fler hakar på, säger Josephine Flatebö.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra