När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristen amerikansk tv-jätte satsar i Sverige

Det stora, amerikanska kristna tv-nätverket TBN satsar stort på Sverige och Norden. Satsningen innebär en ny kanal där tv-tittarna kommer att få se både svenska och amerikanska program. – TBN ser Norden som en viktig arena, säger Anders Wisth, verksamhetsansvarig för kanalen.

Nyheter · Publicerad 13:22, 9 aug 2018

TBN Nordic är namnet på den nya tv-kanal som smygstartat under sommaren. Bakom kanalen står världens störta kristna tv-nätverk, TBN, som med sina drygt 30 olika kanaler inte bara når den amerikanska publiken, utan även människor i exempelvis Storbritannien, arabvärlden och Afrika.

Och nu har turen alltså kommit till Sverige. Här görs satsningen tillsammans med Lifely Channel, tidigare Tv2020, som byggts upp av föreningen Mediahusets vänner med bland annat Siewert Öholm och Anders Wisth i ledningen.

– När Siewert dog funderade vi mycket på hur framtiden skulle se ut och hur vi skulle satsa. Vi sökte Gud mycket för det här, berättar Anders Wisth.

Den 20 september 2017 fick han plötsligt ett mejl från Tore Pansell, tidigare chef för TV-Inter, som frågade om han var intresserad av att vara med och lansera TBN i Norden.

– När den här möjligheten dök upp var det ett ganska enkelt beslut. Det var som om Gud öppnade en dörr, säger Wisth.

I dag är han verksamhetsansvarig för den nya kanalen, som till en början kommer ha sin bas i småländska Stockaryd.

Målet är att kanalen ska vara en resurs för församlingar och en röst som förmedlar evangeliets hopp in i vår samtid.

– Ambitionen är att vara en väldigt relevant samtidskanal. Vi tror att det finns ett behov av en sådan kanal i den tid vi lever och i de utmaningar vi står inför.

Satsningen kommer dels finansieras med en frivillig tv-avgift, dels med annonsintäkter, men även det amerikanska moderbolaget går in med pengar.

Varför vill ett amerikanskt bolag stötta ett projekt i Sverige?

– TBN ser Norden som en viktig arena, lite av en trendsättare. Eftersom man inte anser att det bara är positiva trender som kommer från Sverige, tycker man att det är en plats där man behöver nå ut med evangeliet på ett kraftfullare sätt än tidigare.

Anders Wisth menar att det finns ”stora muskler” i form av visioner, passion och kompetens inom det amerikanska bolaget, något han gläds över att den svenska kanalen nu får tillgång till.

TBN Nordic kommer dels sända nya, svenskproducerade program, dels sända amerikanska, kristna program med svensk text.

– TBN ger oss möjlighet att använda så mycket vi vill av deras material.

Redan nu finns några amerikanska program på kanalens hemsida, men framför allt är det inslag från sommarens konferenser som ligger ute.

– Vi ser detta som en service. Vi vill att vår kanal ska vara ett komplement till församlingarna, säger Anders Wisth.

Behövs det ytterligare en kristen tv-kanal i Sverige?

– Man kan fråga sig: Behövs det nya församlingar? Vi måste vara lydiga den kallelse och vision som vi upplever att vi har fått.

TBN Nordic

TBN (Trinity Broadcast Network) är världens största kristna tv-nätverk. Totalt har TBN drygt 30 olika kanaler, däribland Hillsong Channel och ”Kanal Hayat” som bland annat stöds av Ibra.

Lanseringen av TBN Nordic är en utveckling av det arbete som Mediahusets vänner och Lifely Channel har byggt upp i Stockaryd i Småland.

Kanalen kommer dels tillhandahålla sina program på nätet, som ett ”SVT Play”, dels gå att se på tv via en särskild box eller via satellit. Kanalen arbetar även för att komma in i kabel-tv-nätverket.

TBN Nordic har smyg­startat under sommaren, men startar på allvar nu i augusti.

Kanalen har en styrelse som bland annat består av Tore Pansell, Jan Liljero från Hillsong och Bob Fopma från TBN.

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är... onsdag 11/12 00:00

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...