Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Kristen afghan får stanna i Danmark

En 21-årig afghan som konverterat till kristen tro får stanna i Danmark. Det beslutade Flygtningeävnet, landets högsta instans i asylfrågor, på måndagen. Beslutet är ett brott med många års praxis, skriver Kristeligt Dagblad.

Nyheter · Publicerad 09:33, 23 okt 2012

 Den 21-åriga afghanska flyktingen har blivit kristen sedan han kom till Danmark, men att ha konverterat har tidigare inte räckt som skäl för att få stanna i landet. Konvertiter från såväl Afghanistan som Iran har tidigare fått avslag, med motiveringen att de kan dölja sin nya tro i hemlandet, uppger Kristeligt Dagblad.

Beslutet om uppehållstillstånd går tvärtemot ett beslut från förra året, då Flygtningeävnet menade att det var osannolikt att hans konvertering blivit känd hos de afghanska myndigheterna. I måndagens beslut är tongångarna annorlunda, konstaterar tidningen.
"Flygtningeävnet finner att vi måste ta hänsyn till att myndigheter och andra kommer att få vetskap om den sökandes konvertering och nya religion, om sökanden återvänder till Afghanistan. Flygtningeävnet lägger härvid tyngdpunkt på att religionsfrihet är en grundläggande mänsklig rättighet, som inte bara skyddar den troendes inre överbevisning, utan också omfattar rätten till att ge uttryck för den inre religiösa övertygelsen genom beteende och handlingar", skriver myndigheten.

Måndagens beslut möjliggör att flera tidigare fall kan komma att överklagas, enligt Niels-Erik Hansen, advokat för 21-åringen, skriver Kristeligt Dagblad. 

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...