Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

En adoptionsbyrå i USA som hotats av stängning räddas nu efter ett domstolsbeslut. Foto: British Association for Adoption & Fostering

Kristen adoptionsbyrå tvingas inte adoptera till samkönade

Staten New York försökte stänga ner en adoptionsbyrå som inte vill placera barn i familjer med samkönade föräldrar eller där föräldrarna inte är gifta. Nu får byrån, som arbetar utifrån ett bibliskt perspektiv, rätt i domstol.

Nyheter · Publicerad 07:00, 21 sep 2022

Byrån New Hope Family Services har sedan starten 1965 placerat drygt tusen barn genom adoptioner och fosterhemsplaceringar och arbetar utifrån ett bibliskt perspektiv. Därmed placerar man exempelvis barn enbart i familjer med en mamma och en pappa som är gifta, rapporterar bland annat Christian Post.

Men New Yorks kontor för barn och familjer (OCFS), som tidigare lovordat New Hopes verksamhet, svängde häromåret i sin uppfattning och menade att byrån måste placera barn även i hem med samkönade föräldrar – detta för att inte strida mot lagen som gör det förbjudet att diskriminera baserat på sexuell läggning.

Om inte så skedde hotade OCFS med att kräva en stängning av New Hopes adoptionsverksamhet.

New Hope stämde i sin tur staten och menade att myndigheten bryter mot första tillägget till USA:s konstitution, som förhindrar att regeringen stiftar lagar som exempelvis förbjuder fri religionsutövning.

Efter ett tillfälligt beslut från en domstol från 2020 kom i förra veckan ett permanent beslut från en distriktsdomare, som fastslår att New York inte får stänga New Hopes verksamhet eller tvinga dem att placera barn i hem med samkönade eller icke gifta föräldrar. Domaren Mae D’Agostino menade att svårigheterna i målet ändå väger till New Hopes fördel.

”Det riskerar att åsamka skada på [byråns] rättigheter enligt det första tillägget och [byrån] kan tvingas stänga ner om inte domstolen utfärdar ett permanent åläggande”, står det i domen, enligt Alliance Defending Freedom, som representerat New Hope i ärendet.

Dessutom framhåller domare D’Agostino att New Hope i de fall där samkönade eller ogifta par vänder sig till byrån förklarar sitt religiösa ställningstagande och i stället ger dem kontaktuppgifter till andra byråer.

– Domstolens beslut är goda nyheter för barn som väntar på att bli adopterade och för föräldrar som vänder sig till New Hope för att tillhandahålla kärleksfulla, stabila hem, säger Roger Brooks från Alliance Defending Freedom på organisationens hemsida.

Även Kathy Jerman, vd för New Hope, uttrycker glädje över domslutet.

– Varje barn förtjänar ett hem med en kärleksfull mamma och pappa som är överlåtna till varandra, säger hon på byråns hemsida.

Varje barn förtjänar ett hem med en kärleksfull mamma och pappa som är överlåtna till varandra.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier