Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

En adoptionsbyrå i USA som hotats av stängning räddas nu efter ett domstolsbeslut. Foto: British Association for Adoption & Fostering

Kristen adoptionsbyrå tvingas inte adoptera till samkönade

Staten New York försökte stänga ner en adoptionsbyrå som inte vill placera barn i familjer med samkönade föräldrar eller där föräldrarna inte är gifta. Nu får byrån, som arbetar utifrån ett bibliskt perspektiv, rätt i domstol.

Nyheter · Publicerad 07:00, 21 sep 2022

Byrån New Hope Family Services har sedan starten 1965 placerat drygt tusen barn genom adoptioner och fosterhemsplaceringar och arbetar utifrån ett bibliskt perspektiv. Därmed placerar man exempelvis barn enbart i familjer med en mamma och en pappa som är gifta, rapporterar bland annat Christian Post.

Men New Yorks kontor för barn och familjer (OCFS), som tidigare lovordat New Hopes verksamhet, svängde häromåret i sin uppfattning och menade att byrån måste placera barn även i hem med samkönade föräldrar – detta för att inte strida mot lagen som gör det förbjudet att diskriminera baserat på sexuell läggning.

Om inte så skedde hotade OCFS med att kräva en stängning av New Hopes adoptionsverksamhet.

New Hope stämde i sin tur staten och menade att myndigheten bryter mot första tillägget till USA:s konstitution, som förhindrar att regeringen stiftar lagar som exempelvis förbjuder fri religionsutövning.

Efter ett tillfälligt beslut från en domstol från 2020 kom i förra veckan ett permanent beslut från en distriktsdomare, som fastslår att New York inte får stänga New Hopes verksamhet eller tvinga dem att placera barn i hem med samkönade eller icke gifta föräldrar. Domaren Mae D’Agostino menade att svårigheterna i målet ändå väger till New Hopes fördel.

”Det riskerar att åsamka skada på [byråns] rättigheter enligt det första tillägget och [byrån] kan tvingas stänga ner om inte domstolen utfärdar ett permanent åläggande”, står det i domen, enligt Alliance Defending Freedom, som representerat New Hope i ärendet.

Dessutom framhåller domare D’Agostino att New Hope i de fall där samkönade eller ogifta par vänder sig till byrån förklarar sitt religiösa ställningstagande och i stället ger dem kontaktuppgifter till andra byråer.

– Domstolens beslut är goda nyheter för barn som väntar på att bli adopterade och för föräldrar som vänder sig till New Hope för att tillhandahålla kärleksfulla, stabila hem, säger Roger Brooks från Alliance Defending Freedom på organisationens hemsida.

Även Kathy Jerman, vd för New Hope, uttrycker glädje över domslutet.

– Varje barn förtjänar ett hem med en kärleksfull mamma och pappa som är överlåtna till varandra, säger hon på byråns hemsida.

Varje barn förtjänar ett hem med en kärleksfull mamma och pappa som är överlåtna till varandra.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Regeringen vill göra det förbjudet att delta i terrorgrupp

Politik. Regeringen går vidare med en lagrådsremiss för att kriminalisera deltagande i terrororganisation. –... fredag 3/2 13:00

SAU:s nye ledare vill ”möblera för gudsmöten”

Församling. Från pastor till generalsekreterare för Svenska alliansmisionens ungdom (SAU). Den 1 mars... fredag 3/2 12:02

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00