Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Kristen 12-åring blev hjälte – stoppade misshandel

Alvar Björk, 12 år, hyllas som hjälte i tidningar som Upsala Nya Tidning, Expressen och Aftonbladet. Detta sedan han stoppat trakasserier mot en förståndshandikappad man på centralstationen i Uppsala och då själv blivit misshandlad i stället. – Jag vet att Jesus är med mig, säger Alvar till Världen idag apropå sin insats.

Nyheter · Publicerad 08:00, 19 maj 2019

Alvar Björk skulle ta tåget hem från skolan i Uppsala förra torsdagen då dramat tog sin början.

– Jag såg en man med tunga kassar och för stora byxor. När han tappade byxorna gick jag fram och frågade om jag kunde få hjälpa honom att bära kassarna, berättar han.

– Jag gick en bit med honom och då tappade han byxorna igen. En kille i 16–17-årsåldern kom då fram och skrek åt mannen: ”Vad gör du, det finns barn här.” Sedan tänkte han putta mannen och då gick jag emellan. Men då knuffade han i stället ner mig och sparkade mig i magen, fortsätter Alvar, och berättar att det gjorde ont och att han var rädd. 

Enligt Alvar stod minst fem personer och tittade på. Men ingen av dem ska ha hjälpt Alvar eller frågat hur han mådde.

– De bara tittade, säger Alvar, som fick tillbringa hela kvällen på akuten tillsammans med sina föräldrar.

– Först trodde de att jag fått en leverskada, men jag har troligen bara fått en spricka i revbenet.

Vad fick dig att våga gripa in?

– Jag tänkte inte så mycket, jag tyckte att det var ganska självklart. Mannen var ju lite äldre, typ 50–60 år, och det kunde ha gått mycket värre för honom än för mig. Hans skador kanske inte hade läkt lika bra.

Alvar är uppvuxen i en kristen familj och berättar att han fått lära sig att man som kristen ska hjälpa folk som har det svårt. 

– Jag hade nog hjälpt mannen även om jag inte var kristen, men jag tror att det hjälpte mycket att jag är kristen. För jag vet att Jesus alltid är med mig.

Du hyllas nu som en hjälte i medierna. Hur känns det?

– Väldigt konstigt. För mig var det ju självklart att hjälpa, och jag hade gjort det igen om det behövdes, säger Alvar, och förklarar att han inte är särskilt arg på killen som sparkade honom.

– Jag hade nog förlåtit honom om jag träffade på honom.

Ett argument emot en palestinsk stat

Israelkommentar Analys. Ett av de stora beslut som nästa israeliska regering står inför är hur man ska förhålla sig till president Trumps förslag till fred i regionen; en... onsdag 23/10 00:00

Judiska extremister angrep soldater

Brott. I söndags vaknade israelerna till upprörande bilder på nyheterna. I reportaget såg man unga män med maskerade ansikten som kastade stenar mot... onsdag 23/10 06:00

Vi har fått en ny sorts åsiktsinkvisition

Ledare Efter den nästan två år långa krisen är Svenska Akademien tillbaka, åtminstone i så motto att man delar ut Nobels litteraturpris, dessutom för två år... onsdag 23/10 00:00