Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Kristdemokraternas kryssrysare

Andreas Carlson kryssar sig förbi två ministrar i Jönköping. I Örebro avgör 25 röster vem som ska ta KD:s riksdagsplats. Och med ytterst liten marginal verkar förre KDU-ordföranden Aron Modig ta sig in i riksdagen. Kryssdramatik för Kristdemokraterna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 18 sep 2014

Det kommer att bli en del förändringar i den kristdemokratiska riksdagsgruppen de kommande fyra åren. Sedan tidigare är det känt att Annelie Enochson och Mats Odell inte kandiderar. Bröderna Stefan Attefall, som varit samfundsminister, och Anders Sellström, ekonomisk-politisk talesperson, får inga riksdagsplatser. I Jönköping tappade KD med liten marginal ett mandat och det enda kvarvarande tillföll varken Attefall eller hans ministerkollega Maria Larsson, utan Andreas Carlson, som samlade 2 444 personkryss, mer än 10 procent av personrösterna för KD i länet.

Men KD får ett nytt brödrapar i riksdagen eftersom att Magnus Oscarsson, med bara 50 röster till godo, kryssar sig in i Östergötland, före Andreas Ardenfors. Och Mikael Oscarsson behåller sin plats från Uppsala.

Även i Örebro var det små marginaler som avgjorde vem som skulle få KD:s riksdagsplats. Till sist blev det Lars-Axell Nordell som tog riksdagsmandatet, med 25 rösters marginal.

Om möjligt ännu mer nervöst har det sannolikt varit för den förre KDU-ordföranden Aron Modig som verkar få en riksdagsplats. Frågan var från vilket län som partiledaren Göran Hägglund skulle bli invald. Eftersom Hägglund finns med på flera listor kommer han in där han får högst procentuell andel av personrösterna. I Göteborg fick han 15,67 procent av KD:s personkryss, och i Halland 15,83 procent. Det ska innebära att Hägglund tar KD:s riksdagsmandat från Halland och att Aron Modig kommer in med 0,16 procents marginal, på bekostnad av Larry Söder.

En som gått starkt är också Roland Utbult som, sånär som på en, fick lika många röster som Hägglund i Västra götalands västra och Utbult sitter därmed kvar i riksdagen.

Fler röster än Hägglund fick Lennart Sacrédeus i Dalarna. Där stod dock partiledaren långt ner på listan, och KD får heller ingen riksdagsplats från Dalarna.

Sett till andel personröster var KDU-ordföranden Sara Skyttedal en av de mest framgångsrika kristdemokraterna i valet med över 18 procent av KD:s kryss i Kronobergs län, men inte heller från det länet får partiet något riksdagsmandat.

Från Stockholms län och kommun, som i skrivande stund inte är helt färdigräknade, väntas inga förändringar från listplaceringarna. Det innebär att bland andra nuvarande riksdagsledamöterna Emma Henriksson och Caroline Szyber behåller sina riksdagsplatser.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier