Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Sveriges förvar är fulla – något som gör att många utvisningsdömda kriminella släpps på fri fot. Bilden visar Migrationsverkets förvar i Ljungbyhed. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminella vägrar pcr-test – slipper utvisning

Nio av tio brottslingar som ska utvisas från Sverige vägrar att ta coronatest och kan därmed inte utvisas. Det uppger Expressen.

– Vi riskerar att tappa kontrollen på vilka som är i landet, säger M-politikern Maria Malmer Stenergard till tidningen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 28 maj 2021

Världen idag har tidigare berättat att det händer att dömda brottslingar som ska utvisas från Sverige vägrar att ta ett covid-19-test och därmed inte kan utvisas. Orsaken till företeelsen är att de flesta mottagarländer kräver ett negativt pcr-test för att man ska få resa in och att testet enligt svensk lag måste vara frivilligt.

Nu rapporterar Expressen att nio av tio dömda brottslingar använder sig av detta kryphål och därmed kan stanna i Sverige. På pappret ska utvisningarna skjutas upp, men eftersom förvaren är fulla i Sverige, och eftersom det brukar vara en maxtid för tiden i förvaret, försätts brottslingar på fri fot.

– När det drar ut på tiden och man inte går med på pcr-test – och vi inte kan verkställa en person – så måste vi till slut släppa ut personerna, säger Mikael Holmgren, tf chef på Gränspolissektionen i region väst, till Sveriges Radio.

I början av maj uppgav Holmgren till P4 Göteborg att det handlar om flera personer varje vecka.

– De som inte vill hem, de testar sig inte, sade han då.

Att det finns en risk att brottslingar som sätts på fri fot försvinner är polisen medveten om, man har dock ingen kännedom om hur många som gör det.  

– Det är vi inte framme på än, men vi kan ju se att vi råkar ut för det ständigt och jämt, sade Mikael Holmgren.

Enligt Expressen föreslår Moderaterna en lagändring så att man ska kunna tvångstesta personer som ska utvisas.

– Vi riskerar att tappa kontrollen på vilka som är i landet. Det är klart att människors förtroende riskerar att urholkas, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till tidningen.

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Finskspråkiga niondeklassare tycker sämre om svenskan

Finland. Finskspråkiga elever i Finland är för dåliga på svenska när de går ut nian, enligt en rapport från... fredag 24/3 21:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10