Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Kreativa biblar ska inspirera till aktiv läsning

Nu lanseras flera nya bibelutgåvor med extra mycket plats för egna anteckningar eller målningar. Svenska Folkbibeln ger ut Anteckningsbibeln och Kreativa Bibeln, som ska inspirera till aktiv bibelläsning.

Sjöbergs förlag ger ut Inspirationsbibeln, med illustrationer som kan färgläggas.

Nyheter · Publicerad 15:00, 2 jul 2020

Anteckningsbibeln och Kreativa Bibeln är två varianter av Svenska Folkbibelns nya utgåva, med fem centimeter breda marginaler och lite tjockare papper. Meningen är att bibelläsaren ska ha plats att skriva ner tilltal och tankar som kommer under läsningen, eller måla bilder som bibelordet inspirerar till.

– Ett sätt att vara en aktiv bibelläsare är att anteckna medan man läser, stryka under det som berör dig, det du lär dig av bibelstudiet, kanske när du ska förbereda en predikan eller något föredrag, säger Tony Larsdal, översättningsansvarig på Svenska Folkbibeln, i ett videoklipp på Youtube.

Oasrörelsens inspiratör Berit Simonsson är en av dem som lämnat upprepade önskemål till Svenska Folkbibeln om utgivningen av en bibel med breda marginaler för egna anteckningar, tankar och associationer. Som ung använde hon en liknande så kallad predikantbibel, som till slut blev utsliten.

– Jag har längtat efter den här bibelutgåvan i säkert fyrtio år, säger hon i en video på Youtube.

Kreativa bibeln ges ut i samarbete med Kreativ tro, en rörelse som praktiserar bible journaling, en trend som nu kommit till Sverige och som innebär att måla och pyssla i sin bibel utifrån mötet med texten.

På engelska finns sedan tidigare många olika varianter med breda marginaler, men det har saknats någon på svenska, skriver Kreativ tro på sin hemsida.

”Vi tror att den fyller en efterlängtad och viktig funktion för att hjälpa troende att bli aktiva bibelläsare som bearbetar och tar till sig Guds ord”, skriver Tony Larsdal i en pressrelease om bibelutgåvan, som ges ut av XP Media.

Även Sjöbergs förlag ger ut en bibel för kreativ läsning, Inspirationsbibeln, ett exempel på en så kallad coloring bible, vilket också har saknats på svenska. Denna bibel har den moderna Nubibelns översättning, fem centimeter breda marginaler och svartvita illustrationer av bibelverser som kan färgläggas.

Jag har längtat efter den här bibelutgåvan i säkert fyrtio år.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...