Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Human-etiska förbundet i Norge vill att kors tas ner från kapell i tre församlingar. (Illustrationsbild) Foto: Pixabay

Krav på att kors tas ner från kapell – församling säger nej

En lokalförening i norska Human-etiska förbundet kräver att kors på kapell i tre församlingar ska tas ner. Men församlingsrådet i norska Löten avfärdar deras begäran.

– Det är inte aktuellt, säger ordförande Mona M Nygaard till tidningen VG.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 jan 2023

Ett kapell i norska samhället Löten har hamnat i rampljuset den senaste tiden. Detta sedan Human-etiska förbundets avdelning i Hamar vänt sig till församlingar med ett krav på att kors på flera kapell ska tas ner. Detta då de menar att korset är ”påträngande och hotfullt för dem som inte tillhör en utvald livssyn”.

Lokalavdelningen kräver att korsen på byggnader och monument som ligger vid begravningsplatser i församlingarna Hamar, Stange och Löten ska tas ner. Kravet gäller kapell – inte kyrkor – som även används för icke-kyrkliga ceremonier.

”Eftersom alla har sina tankar om liv och död borde kyrkogårdarnas gemensamma utrymmen utformas på ett neutralt sätt”, skriver föreningen, rapporterar norska tidningen VG. Föreningen kräver därför att symbolerna ska demonteras för att ge en neutral känsla.

Men Lötens församlingsråds­ordförande Mona M Nygaard avfärdar föreningens begäran.

– Nej, kära vän, det får vara någon måtta. Det är inte aktuellt för oss att ställa upp en stege och såga ner korset på toppen av kapellet, säger hon till VG.

Även Kristelig folkepartis partiledare har gett sig in i debatten och kallar förslaget för ”respektlöst”, och Hamar stifts biskop Kirsten E Almås säger också nej. I en debattartikel i norska Dagen uttalar sig också den tidigare prästen Steinar Steinkopf Sund om frågan.

– Om man blir kränkt av att se ett kristet kors så är det svårt att bo i ett land med en tusenårig kristen tradition, skriver han.

Magne Kvalbein från Human-etiska förbundet i Hamar hoppas dock fortfarande på att korsen ska tas ner från kapellen, säger han till VG.

– Vi vill avvakta så att församlingsråden i de tre församlingarna får diskutera sakerna ordentligt, och då hoppas jag att de kommer fram till en möjlig lösning.

Om man blir kränkt av att se ett kristet kors så är det svårt att bo i ett land med en tusenårig kristen tradition

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00