Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Human-etiska förbundet i Norge vill att kors tas ner från kapell i tre församlingar. (Illustrationsbild) Foto: Pixabay

Krav på att kors tas ner från kapell – församling säger nej

En lokalförening i norska Human-etiska förbundet kräver att kors på kapell i tre församlingar ska tas ner. Men församlingsrådet i norska Löten avfärdar deras begäran.

– Det är inte aktuellt, säger ordförande Mona M Nygaard till tidningen VG.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 jan 2023

Ett kapell i norska samhället Löten har hamnat i rampljuset den senaste tiden. Detta sedan Human-etiska förbundets avdelning i Hamar vänt sig till församlingar med ett krav på att kors på flera kapell ska tas ner. Detta då de menar att korset är ”påträngande och hotfullt för dem som inte tillhör en utvald livssyn”.

Lokalavdelningen kräver att korsen på byggnader och monument som ligger vid begravningsplatser i församlingarna Hamar, Stange och Löten ska tas ner. Kravet gäller kapell – inte kyrkor – som även används för icke-kyrkliga ceremonier.

”Eftersom alla har sina tankar om liv och död borde kyrkogårdarnas gemensamma utrymmen utformas på ett neutralt sätt”, skriver föreningen, rapporterar norska tidningen VG. Föreningen kräver därför att symbolerna ska demonteras för att ge en neutral känsla.

Men Lötens församlingsråds­ordförande Mona M Nygaard avfärdar föreningens begäran.

– Nej, kära vän, det får vara någon måtta. Det är inte aktuellt för oss att ställa upp en stege och såga ner korset på toppen av kapellet, säger hon till VG.

Även Kristelig folkepartis partiledare har gett sig in i debatten och kallar förslaget för ”respektlöst”, och Hamar stifts biskop Kirsten E Almås säger också nej. I en debattartikel i norska Dagen uttalar sig också den tidigare prästen Steinar Steinkopf Sund om frågan.

– Om man blir kränkt av att se ett kristet kors så är det svårt att bo i ett land med en tusenårig kristen tradition, skriver han.

Magne Kvalbein från Human-etiska förbundet i Hamar hoppas dock fortfarande på att korsen ska tas ner från kapellen, säger han till VG.

– Vi vill avvakta så att församlingsråden i de tre församlingarna får diskutera sakerna ordentligt, och då hoppas jag att de kommer fram till en möjlig lösning.

Om man blir kränkt av att se ett kristet kors så är det svårt att bo i ett land med en tusenårig kristen tradition

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10