Nyheter

Kränker kvinnors rättigheter – belönas av FN

Irans president Hassan Rouhani (mitten) vinkar glatt åt pressen i det iranska parlamentet i Theheran. Trots att kvinnor rättigheter kränkts av regimen i Iran sedan revolutionen 1979, har landet nyligen fått en plats i FN-organet UN Women som jobbar för kvinnors rättigheter.
Irans president Hassan Rouhani (mitten) vinkar glatt åt pressen i det iranska parlamentet i Theheran. Trots att kvinnor rättigheter kränkts av regimen i Iran sedan revolutionen 1979, har landet nyligen fått en plats i FN-organet UN Women som jobbar för kvinnors rättigheter.

Iran har fått en plats i FN-organet UN Women som arbetar för kvinnors rättigheter. Detta meddelades strax efter att man i landet dömt en kvinnlig människorättsjurist till 38 år i fängelse och 148 piskrapp. Prygelstraffet kan komma att kosta henne livet.

Publicerad Uppdaterad

FN grundades på moralisk klarhet, men alltför ofta ser vi moralisk relativism, något som nu tillåter Irans misogyna regim att undersöka kränkningar av kvinnors rättigheter.

Hillel Neuer

”Nej det är inget skämt”.

Så börjar Hillel Neuer på UN Watch, som granskar FN, sitt inlägg på Twitter där han berättar att Iran fått en plats i FN:s kommitté för kvinnors rättigheter, UN Women.

Iran är välkänt som ett land som kontinuerligt kränker mänskliga rättigheter och inte minst kvinnors. Extra bekymmersamt blir det att tillkännagivandet från FN om att Iran tillsammans med Nigeria får platser i rådet, kommer kort efter att människorättsjuristen Nasrin Sotudeh dömdes till fängelse i Iran.

Straffet är 38 år och 148 piskrapp.  

”Denna femtiosexåriga jurist ska alltså utsättas för en prygel som med stor sannolikhet blir hennes död”, skriver Ola Larsmo i Dagens Nyheter.

Nasrin Sotudeh har genom åren fått en rad internationella priser för sitt arbete för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Iran. Domen mot henne har skapat en protestvåg över världen.

På svenska Amnestys webbplats pågår en namninsamling för att förmå omvärlden att agera, i skrivande stund har över 37 000 personer undertecknat och liknande initiativ har tagits på många platser.

”Detta är det hårdaste straff som Amnesty dokumenterat mot en människorättsförsvarare i Iran under de senaste åren, vilket kan tyda på att myndigheterna nu trappar upp förtrycket”, skriver organisationen.

Samtidigt som detta sker, belönas alltså Iran med en plats i UN Women.

”FN grundades på moralisk klarhet, men alltför ofta ser vi moralisk relativism, något som nu tillåter Irans misogyna regim att undersöka kränkningar av kvinnors rättigheter ”, säger Hillel Neuer på UN Watch i ett uttalande.

Iran ska nu granska hur andra länder arbetar med kvinnors rättigheter, såsom godtycklig hantering av kvinnors rättsfall, tortyr, tvångsäktenskap och diskriminering.

Powered by Labrador CMS