Världen idag har tidigare berättat om korsvandringen genom Sverige. Den 1 juni startade färden i Haparanda, med målet att vara framme vid Pingstkyrkan i Ystad den 4 oktober. Världen idag var på plats när det tre meter höga, hjulförsedda, korset på måndagen passerade Huskvarna i Småland.
Men även om vandringen uppmärksammats av lokalmedier utefter vägen, har det inte varit helt lätt att få tag i människor som varit villiga att följa korset under en dagsmarsch i södra Sverige.
– Framför allt på Hallandskusten ser det lite ödsligt ut. Det vore tråkigt om vi skulle behöva frakta korset vissa sträckor i stället för att vandra hela vägen, säger Alf Lax.
Inne på korsvandringens hemsida Gå för Sverige, kan man se att det från den 17 september saknas anmälda vandrare för sju delsträckor – mellan Kvibille och Åstorp. Det gapar även tomt mellan den 25 och den 27 september, från Helsingborg till Landskrona.
– Vi tror att det ska fyllas på. Hallänningarna och skåningarna ska väl inte vara sämre än resten av landet? säger en förhoppningsfull Alf Lax.
Under tidigare år har Alf Lax genomfört korsvandringar på eget initiativ. Den här gången har han gått mellan Umeå och Sundsvall samt anslutit på några andra sträckor. Han kommer även att vandra med under den sista sträckan mellan Lund och Ystad.
Alf Lax säger att han tror att vi lever i en skarp tid där troende kristna människor behöver ställa sig frågan om man är beredd.
– Det är inte mystofflorna på utan beredvillighetens skor som gäller.