”Herre, låt mig förstå att mitt liv har ett slut, att det finns en gräns för mina dagar, så att jag inser hur förgänglig jag är.
Psaltaren 39:5

Världen idag

Korset i Hassela renoverat efter angrepp av röta

Korset i Hassela har renoverats efter ett rötangrepp som upptäcktes i somras. De som har arbetat med renoveringen ger Gud äran för den överraskande idé som gav dem lösningen på problemet.

Nyheter · Publicerad 16:05, 23 dec 2020

Det 30 meter höga träkorset i Hassela har nyligen renoverats och försetts med hörnplåtar. I somras upptäcktes ett rötangrepp som orsakats av att regnvatten letat sig in och blivit kvar där bultarna som håller ihop korset sitter.

– Vi har tagit bort allt murket trä, låtit korset torka och sedan klätt hörnen med plåtar, förklarar företagaren Eskil Burenfjäll.

Hörnplåtarna ger en skorstenseffekt som ventilerar träet. Men det var inte självklart hur problemet skulle lösas. Eskil Burenfjäll vittnar om Guds ledning.

– Vi var lite förundrade när vi kom på det här. Det var en snilleblixt som jag själv aldrig hade tänkt på, ett litet genidrag som kom tämligen överraskande. Sannolikt kom det uppifrån, säger han.

Thomas Larsson är ordförande i föreningen S:t Staffans kapell, som sköter om korset med tillhörande kapell. Han talar om betydelsen av korset och om att det inte är en tillfällighet att det står där det står, nedborrat och förankrat i Svartberget, mitt i en gammal väckelsebygd.

Han berättar att många utvandrade till USA efter en stor väckelse i byarna runt Hassela i början på 1800-talet, då det var förbjudet att ha möten hemma i stugorna.

– Nu kämpar många kyrkor för sin överlevnad. Samtidigt finns det en andlig hunger, men människor vänder sig åt fel håll, säger Thomas Larsson och nämner att det har byggts hedniska altaren och uttalats besvärjelser i området kring Hasselakorset.

Företeelser som hedniska ritualer, seanser och svart magi är något som växer fram mer och mer här i Hälsingland, menar han.

– Vi märker att det är en strid om korset och det är därför det är så viktigt att vi står upp för den kristna tron och inte backar från den. Hela svenska folket söker efter något mer, då kan vi inte gömma oss i kyrkan.

I vanliga fall brukar det hållas flera julgudstjänster vid Hasselakorset, men dessa har fått ställas in i år. Men föreningen S:t Staffans kapell önskar att ännu fler kyrkor och kristna sammanhang ska kunna använda platsen för sina sammankomster framöver.

– Tanken är att det här ska vara en samlingspunkt för kristenheten, säger Thomas Larsson.  

Vi märker att det är en strid på korset och det är därför det är så viktigt att vi står upp för den kristna tron och inte backar ifrån den.

När islamisering blir ett hot mot tron och friheten

Ledare I en metodistkyrka i sydöstra England knivmördades nyligen den brittiske parlamentsledamoten David... torsdag 21/10 00:10

Församlingen är en del i det samhälle där vi är satta att vara och verka.

Inför söndag I Jeremia 29:7 står:  ”Sök den stads bästa dit jag har fört er.” Detta skriver han till ett folk... torsdag 21/10 00:00

Införde amnesti för snattare – hundra erkände

Brott. En butik i Lerum införde ”amnesti” för snattare. Resultatet blev att över hundra ungdomar kom och... torsdag 21/10 05:00

Bör Israel förse Jordanien med vatten?

Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier