Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Många av Egyptens kristna har upplevt att kidnappningarna och trakasserierna av gruppen till­tagit under den avsatte presidenten Mohammad Morsi. För en månad sedan tågade kristna genom Kairo för att hedra minnes av de kopter som dödats i sammanstötningar med muslimer i april. Foto: Amir Nabil / AP / Scanpix

Kopter vill få slut på kidnappningar

Egyptens kopter hoppas att landets nye president Adly Mansour ska kunna sätta stop för den våg av kidnappningar som drabbat den kristna befolkningen de senaste två åren.

Nyheter · Publicerad 10:23, 8 jul 2013

Enligt organisationen Association of victims of abduction and enforced disappearance (AVAED) har fler än 500 koptiska flickor bortförts med tvång sedan revolutionen mot dåvarande presidenten Hosni Mubarak inleddes i januari 2011, skriver nyhetsbyrån BosNewsLife. Flera av de unga flickorna, som har varit mellan 12 och 14 år, har tvingats att konvertera tilll islam och gifta sig med muslimska män.
Även landets inrikesdepartement har erkänt probemet. Nyhetsbyrån Associated Press citerar en anonym källa på ministeriet, som sagt att över 150 personer kidnappats enbart i provinsen Minya det senaste året. I hela landet ska antalet bortföranden ha stigit med 145 procent mellan 2011 och 2012.

Även om brottsligheten stigit överlag i Egypten, och även drabbar muslimer, ska kidnappningarna i Minya framför allt riktat in sig på de kristna. Kyrkoledare, de kidnappade själva och människorättsaktivister lägger skulden på den islamistiska retorik som spridit sig i landet de senaste åren, och som beskriver kristna som andra klassens medborgare.
Ofta är pengar motiv för bortförandena, både av unga kvinnor och välbärgade kristna män. En nittonårig kvinna berättar för World Watch Monitor om hur hon fördes bort av personer som uppenbarligen förväxlat henne med en flicka med samma namn, men som tillhörde en förmögen familj. Efter en vecka släpptes hon utan vidare. I juni fördes en sjuårig kristen flicka bort under en bröllopsfest, och återlämnades efter en vecka sedan famljen betalat en lösesumma.

Egyptens kristna, som lämnat landet i stort antal sedan revolutionen 2011, känner sig även diskriminerade i utövandet av sin religion. Strax innan president Mohammed Morsi avgick godkände han ett kyrkbygge i provinsen Beheirah – det första kyrkbygget han godkänt sedan han tillträdde som president. De kristna hade ansökt om tillståndet i 17 år, och bygget har inte börjat ännu.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier