Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Konflikten trappas upp efter oroligheter på Tempelplatsen

Över 150 personer har rapporterats skadade efter sammandrabbningar mellan palestinska araber och israelisk polis på Tempelplatsen i Jerusalem i helgen. Den första raketen från Gazaremsan på flera månader har också avfyrats, och Israel svarade med en attack mot ett militärt mål i Gaza.

Nyheter · Publicerad 21:00, 19 apr 2022

Oroligheterna ska ha börjat när judiska besökare kom till Tempelplatsen för det judiska påskfirandet. Enligt Jerusalem Post började då palestinska araber, varav många var där för att högtidlighålla ramadan, att blockera gångar och kasta sten mot israelerna.

Flera palestinier och israeliska poliser skadades vid sammandrabbningarna.

Judiska besökare har tillåtelse att komma till platsen men utan att ta med religiösa symboler, och judisk bön har de senaste åren tillåtits av polis men bara om den sker i tysthet och utan att dra till sig uppmärksamhet, skriver Jerusalem Post.

Israels utrikesdepartement uppger att maskerade män med palestinska flaggor och Hamasflaggor ska ha skjutit fyrverkerier mot Västra muren.

”Polisen tvingades gå in på området för att skingra folkmassan och ta bort stenarna och förhindra ytterligare våld”, skriver det israeliska departementet på Twitter, enligt TT.

Premiärminister Naftali Bennett har påpekat att israeliska säkerhetsstyrkor fortfarande har mandat att agera mot personer som stör ordningen i landet.

Hundratals misstänkta greps av polisen efter händelserna på Tempelplatsen.

En raket har också avfyrats från Gaza mot Israel. Den sköts ner av Israels försvarssystem Iron Dome. Detta är den första raketattacken från Gaza sedan januari, men den upptrappade palestinska terrorn har varit tydlig de senaste månaderna.

Palestinska gärningsmän har utfört fyra blodiga dåd i Israel, då totalt 14 människor mördats. Den senaste attacken skedde i Tel Aviv i förra veckan, då en palestinsk man öppnade eld på en bar och dödade tre personer innan han själv blev ihjälskjuten, rapporterar TT.

De ökade spänningarna har också lett till sprickor i den redan mycket sköra regeringskoalitionen i Israel och sannolikheten för att regeringen så som den ser ut just nu faller, ökar snabbt.

Väckelserörelsens kulturkritik var inte helt obefogad

Ledare Äldre tiders väckelserörelse har kritiserats för sin förmenta moralpanik. Det tidiga 1900-talets... onsdag 5/10 00:10

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga... onsdag 5/10 00:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Långsamma mirakler gör något inom oss

Vardagskrönika Efter avslutad bön kommer tystnaden, och så skrämmande tyst det kan vara. Man har sagt sitt ”amen”,... onsdag 5/10 00:00

Integritet – ett adelsmärke för en kristen företagare

Arbetslivskrönika Jag frågade mina första kull elever i Myanmar vad som hade gjort mest intryck på dem efter de gått... onsdag 5/10 00:00

M, KD, SD och L: Nej till höghastighetståg

Politik. M, KD, SD och L har enats om att säga nej till höghastighetsjärnväg, rapporterar Sveriges Radio... onsdag 5/10 07:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier