Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Konflikten trappas upp efter oroligheter på Tempelplatsen

Över 150 personer har rapporterats skadade efter sammandrabbningar mellan palestinska araber och israelisk polis på Tempelplatsen i Jerusalem i helgen. Den första raketen från Gazaremsan på flera månader har också avfyrats, och Israel svarade med en attack mot ett militärt mål i Gaza.

Nyheter · Publicerad 21:00, 19 apr 2022

Oroligheterna ska ha börjat när judiska besökare kom till Tempelplatsen för det judiska påskfirandet. Enligt Jerusalem Post började då palestinska araber, varav många var där för att högtidlighålla ramadan, att blockera gångar och kasta sten mot israelerna.

Flera palestinier och israeliska poliser skadades vid sammandrabbningarna.

Judiska besökare har tillåtelse att komma till platsen men utan att ta med religiösa symboler, och judisk bön har de senaste åren tillåtits av polis men bara om den sker i tysthet och utan att dra till sig uppmärksamhet, skriver Jerusalem Post.

Israels utrikesdepartement uppger att maskerade män med palestinska flaggor och Hamasflaggor ska ha skjutit fyrverkerier mot Västra muren.

”Polisen tvingades gå in på området för att skingra folkmassan och ta bort stenarna och förhindra ytterligare våld”, skriver det israeliska departementet på Twitter, enligt TT.

Premiärminister Naftali Bennett har påpekat att israeliska säkerhetsstyrkor fortfarande har mandat att agera mot personer som stör ordningen i landet.

Hundratals misstänkta greps av polisen efter händelserna på Tempelplatsen.

En raket har också avfyrats från Gaza mot Israel. Den sköts ner av Israels försvarssystem Iron Dome. Detta är den första raketattacken från Gaza sedan januari, men den upptrappade palestinska terrorn har varit tydlig de senaste månaderna.

Palestinska gärningsmän har utfört fyra blodiga dåd i Israel, då totalt 14 människor mördats. Den senaste attacken skedde i Tel Aviv i förra veckan, då en palestinsk man öppnade eld på en bar och dödade tre personer innan han själv blev ihjälskjuten, rapporterar TT.

De ökade spänningarna har också lett till sprickor i den redan mycket sköra regeringskoalitionen i Israel och sannolikheten för att regeringen så som den ser ut just nu faller, ökar snabbt.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier