Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Konflikten trappas upp efter oroligheter på Tempelplatsen

Över 150 personer har rapporterats skadade efter sammandrabbningar mellan palestinska araber och israelisk polis på Tempelplatsen i Jerusalem i helgen. Den första raketen från Gazaremsan på flera månader har också avfyrats, och Israel svarade med en attack mot ett militärt mål i Gaza.

Nyheter · Publicerad 21:00, 19 apr 2022

Oroligheterna ska ha börjat när judiska besökare kom till Tempelplatsen för det judiska påskfirandet. Enligt Jerusalem Post började då palestinska araber, varav många var där för att högtidlighålla ramadan, att blockera gångar och kasta sten mot israelerna.

Flera palestinier och israeliska poliser skadades vid sammandrabbningarna.

Judiska besökare har tillåtelse att komma till platsen men utan att ta med religiösa symboler, och judisk bön har de senaste åren tillåtits av polis men bara om den sker i tysthet och utan att dra till sig uppmärksamhet, skriver Jerusalem Post.

Israels utrikesdepartement uppger att maskerade män med palestinska flaggor och Hamasflaggor ska ha skjutit fyrverkerier mot Västra muren.

”Polisen tvingades gå in på området för att skingra folkmassan och ta bort stenarna och förhindra ytterligare våld”, skriver det israeliska departementet på Twitter, enligt TT.

Premiärminister Naftali Bennett har påpekat att israeliska säkerhetsstyrkor fortfarande har mandat att agera mot personer som stör ordningen i landet.

Hundratals misstänkta greps av polisen efter händelserna på Tempelplatsen.

En raket har också avfyrats från Gaza mot Israel. Den sköts ner av Israels försvarssystem Iron Dome. Detta är den första raketattacken från Gaza sedan januari, men den upptrappade palestinska terrorn har varit tydlig de senaste månaderna.

Palestinska gärningsmän har utfört fyra blodiga dåd i Israel, då totalt 14 människor mördats. Den senaste attacken skedde i Tel Aviv i förra veckan, då en palestinsk man öppnade eld på en bar och dödade tre personer innan han själv blev ihjälskjuten, rapporterar TT.

De ökade spänningarna har också lett till sprickor i den redan mycket sköra regeringskoalitionen i Israel och sannolikheten för att regeringen så som den ser ut just nu faller, ökar snabbt.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10