Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Foto: Jonas Adolfsson

Konferens inspirerade till lovsång

Att bygga starka relationer mellan pastorer och lovsångsledare. Det var ett av många brännande ämnen vid Lovsång 2015 som genomfördes i Kungsporten, Huskvarna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 okt 2015

"Du är god, du är god, och din nåd den varar evigt". Lovsången är stark när David Östby på lördagens morgon leder deltagarna inför Guds tron. Och folk är med på noterna – står inte och väntar på nästa programpunkt.

– Vi har ett vinnande koncept, säger konferensgeneral Lennart Hall när det blir dags att gå vidare med förmiddagen. Konceptet är "David", avslöjar Lennart med
glimten i ögat.

"David" råkar nämligen vara namnet på fyra av helgens talare och mötesledare. Upp på scen välkomnas nu en av dem, David Willgren. Och han ska predika om en bibelbok vars främsta författare heter, just det, David.
– Om vi verkligen vill lära känna Jesus så måste vi lära känna Psaltaren, inleder han och berättar att detta är den skrift i Gamla Testamentet (GT) som citeras allra mest i NT.

– De första kristna lärde sig att se sig själva i ljuset av Kristus, och att se Kristus i ljuset av Psaltaren, säger Willgren som är doktorand i GT:s exegetik vid Lunds universitet.
Till alla låtskrivare i publiken skickar han med en särskild uppmaning att ösa ur Psaltaren.
– Gud har gett oss 150 psalmer som redskap för att vi ska kunna sjunga rätt om Gud.

En extra färgklick är huvudtalaren, pastor Mike Pilavachi. Han har haft en viktig roll som mentor för flera kända lovsångsledare, bland dem Tim Hughes, Ben Cantelon och Matt Redman.
– Matt var med i ungdomsgruppen i min församling, berättar Pilavachi som inte är ute efter att skryta.
I stället vill han visa på pastorns möjlighet att få människor att blomstra, exempelvis i lovsångstjänsten. Nyckeln är att ta människor till sig, lära känna dem och bekräfta dem, menar Mike Pilavachi.

– Om vi bygger starka relationer mellan pastor och lovsångsledare så blir det svårt för djävulen att splittra oss, säger Pilavachi skarpt.
Om församlingens lovsångsledare inte är hans vän, ser han snabbt till att de blir det, förklarar han.
– Jag bjuder ut dem på middag eller på kaffe, jag skrattar med dem, delar mina visioner med dem och gör allt för att bygga en relation med dem.

Han är samtidigt tydlig i sitt budskap till de många lovsångsledarna här på konferensen.
– Sluta och gnäll över din pastor som inte förstår sig på lovsång. Lär i stället känna honom. Fråga om du får bjuda honom på kaffe. Då kommer han att få hjärtattack, säger Pilavachi, alltid med humor nära till hands.

– När ni dricker kaffe så fråga honom: "Har du något råd till mig hur jag ska kunna göra ännu bättre ifrån mig i min tjänst, hur jag ska kunna betjäna dig som pastor bättre. Då kommer han att få en hjärtattack till – och framför allt: Han kommer att lita på dig mer och mer.

Medan Pilavachi säger detta pågår andra seminarier i byggnaden.
– Gud skapade oss för att vara med och råda på den här jorden, framhåller Maritha Wilhelmsson som talar om strategisk bön och lovsång.
Med team har hon besökt platser där församlingar kämpat med stora utmaningar. Ibland har de fått se låsta situationer öppnas efter helger där man låtit strategisk bön och lovsång interagera.

Hon erinrar om barnens lovsång när Jesus red in i Jerusalem, hur vuxna försökte tysta dem och hur Jesus, med ett citat från Psaltaren, korrigerade dem: "Av barns och spädbarns mun har jag upprättat en makt".
– Utifrån hebreiskan kan ordet makt även översättas som "att förflytta positioner". I lovsången, tillbedjan och förbön är vi med och förflyttar andliga maktpositioner, säger Maritha Wilhelmsson.

Lovsångskonferensen har arrangerats av David Media sedan 2005.
– Detta med lovsång och tillbedjan är centralt i Bibeln, betonar pionjären Lasse Petersson vid David Media.
– Ibland bär vi på felaktiga bilder om detta med lovsång, det blir lite underhållning, ett trevligt inslag eller rentav allsång i gudstjänsten. Men då har vi missat själva essensen, säger han.

Med konferensen vill man bidra till att bevara lovsången sund och stark i landet.
Att antalet anmälda deltagare, efter några års nedgång, i år ökat, är glädjande menar Lasse. Bland de 450 deltagarna är många lovsångsledare.
– Vi hade dock önskat att ännu fler pastorer och andra ledare varit med, säger han.

Lovsång 2015 arrangerades ihop med Team Med Uppdrag och Kungsportskyrkan. Som partners ingick även Bilda, Compassion, CCLI och Världen idag.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se 

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00