Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Kön i fokus i partiledarjakten

Socialdemokraterna har inlett sökandet efter Stefan Löfvens efterträdare. Det finns ett tryck för en kvinnlig partiledare. Finansminister Magdalena Andersson (S) pekas i medier ut som favorit till att efterträda Stefan Löfven.

Nyheter · Publicerad 15:41, 24 aug 2021

Många inom Socialdemokraterna uppger att de vill se en kvinnlig efterträdare till Stefan Löfven. Bland annat ungdomsförbundet SSU, S-kvinnor och företrädare för lokala distrikt.

Om S väljer en kvinnlig partiledare så har hon möjlighet att bli Sveriges första kvinnliga statsminister, om riksdagen godkänner henne i en statsministeromröstning sent i höst.

Favorittippade Magdalena Andersson gav inga intervjuer på måndagen. I en intervju med TT 2018 bedömde Andersson sannolikheten för att hon en dag tar över efter Löfven dock som ”obefintlig”.

Socialminister Lena Hallengren (S) vill inte svara ja eller nej på frågan om hon är intresserad av att kandidera till partiledarposten.

– Precis som många andra blev jag väldigt överraskad när Stefan Löfven lämnade sitt besked. Nu får partiet tid på sig för att se till att man har en process som är ordnad och där man får diskutera många olika namn och vad partiet behöver, säger hon.

Förutom Andersson och Hallengren finns flera namn som nämns i spekulationerna. Ett är inrikesminister Mikael Damberg. Inte heller han vill svara på om han är en partiledarkandidat.

– Den frågan kommer i så fall att ställas av en valberedning och då är det valberedningen jag kommer att svara, säger han.

S har tidigare kritiserats för att ha en väldigt sluten urvalsprocess. Det är partiets valberedning som i slutna rum för samtal med framför allt partidistrikten och sedan föreslår en kandidat till partikongressen.

Förre SSU-ordförande Philip Botström är kritisk mot slutenheten.

– S har haft en historisk ovana att hantera det som ett konklavliknande påveval med väldigt lite insyn för vanliga medlemmar, säger han.

Från högerhåll kommer kritik mot önskan om att hitta en kvinnlig efterträdare till Löfven.

Fokus borde ligga på kompetens, snarare än kön, påpekar många debattörer.

”Det värsta med hela 'nästa partiledare måste vara kvinna-grejen' är att Magdalena Andersson rent objektivt är den mest kvalificerade för uppgiften, oavsett kön. Genom att hålla på som ni gör förringar ni hennes kompetens”, skriver exempelvis M-politikern Amanda Thonander.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier