Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Personal vid bibliotek och fritidsgårdar i Göteborgsområdet har utsatts för våld och hot, uppger SR P1. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunanställda vågar inte anmäla gängkriminellas barn

Barn till kriminella i Göteborgsområdet skrämmer personal och besökare på bibliotek och fritidsgårdar. Det avslöjar radioprogrammet Kaliber som uppger att kommunal personal, av rädsla för repressalier, inte vågar polisanmäla eller orosanmäla.

Nyheter · Publicerad 19:00, 26 apr 2023

P1-programmet Kaliber uppger att personal på fritidsgårdar och bibliotek i Göteborgsförorten Hammarkullen känner rädsla för att gå vidare med hotfulla uttalanden från minderåriga med koppling till ett kriminellt nätverk. Enligt programmet vågar personalen varken polisanmäla eller orosanmäla till socialtjänsten.

– Vi kan ju se att det skapar en tystnadskultur, för folk är rädda för repressalier från vissa nätverkspersoner, säger kommunpolisen Christian Jensen till Kaliber.

Det hela ska ha börjat med att personal på en fritidsgård blev utsatta för våld och hot efter att ha nekat ett ungdomsgäng tillträde. Anställda på ett bibliotek ska ha observerat, men inte vågat ingripa, när gänget sålde droger. Ungdomsgänget uppges även ha uttalat dödshot mot homosexuella.

– Alltså barn var ju rädda för att komma in. Men man såg också att vuxna stod utanför och väntade tills det här gänget hade gått ut, så de skrämde i väg andra besökare, säger Elizabeth George Chandy, enhetschef för biblioteken i Angered, till Kaliber.

En 14-åring, vars pappa tillhör ledningen för ett släktbaserat kriminellt nätverk i Göteborgsområdet, anses ha varit drivande i ungdomsgängets härjningar. Personer i nätverket har blivit dömda för misshandel, utpressning och mord och de sköter, enligt polisen, narkotikahandeln i stora delar av Göteborgs norra förorter, uppger Kaliber.

Tobias Gröndahl, avdelningschef på socialförvaltningen, erkänner att problemet kan vara större än vad verksamhetens ledning tidigare uppfattat.

– Är det så att det har glidit, blivit en glidning av vår verksamhet? Att vi låter bli att göra orosanmälningar på grund av rädsla? Då har vi ju verkligen något att jobba med. Så det är allvarligt, säger Gröndahl och medger att det kan finnas goda grunder att öka stödet till personalen på de drabbade kommunala enheterna.

... folk är rädda för repressalier från vissa nätverkspersoner.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00