Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Kommunalt agerande mot Furuhöjdskyrkan tas upp inom FN

En predikan om äktenskapet satte Furuhöjdskyrkan i medialt blåsväder. Många politiker talar om att hålla en armlängds avstånd till kulturen, men Östhammars kommunpolitiker valde att neka församlingen aktivitetsstöd.

Nu lyfter Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) fram kommunens agerande till internationell belysning inom FN.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 jun 2023

I maj berättade Världen idag om att Östhammars kommun avslagit Furuhöjdskyrkans ansökan om lokalt aktivitetsstöd. Bakgrunden handlade om att en pastor i en predikan förkunnat att äktenskapet är mellan en kvinna och en man, ett bibliskt synsätt som de flesta av världens kristna kyrkor står bakom.

Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) är en av kritikerna till hur Östhammars kommun behandlar församlingen och dess ungdomsverksamhet.

– Samtidigt som det pågår en debatt om vikten av armslängds avstånd mellan politiken och kulturen drar sig vissa politiker inte för att ha synpunkter på och till och med villkora stöd till lokala församlingar. Det är därför viktigt att utmaningar mot religions- och yttrandefriheten i Sverige uppmärksammas internationellt, säger Olof Edsinger, generalsekreterare för SEA, i ett pressmeddelande.

SEA har nu, i samarbete med European Evangelical Alliance samt World Evangelical Alliance, lyft fram Furuhöjdskyrkans ärende till FN:s specialrapportör för religionsfrihet som i nästa rapport kommer att fokusera på religions- och övertygelsefrihet på nationell nivå.

– Krav på så kallade demokratiska värderingar och normer som sällan är tydligt definierande återkommer i olika kommuner och regioner när kyrkor och religiösa organisationer ansöker om offentliga bidrag. Detta rimmar dåligt med politikers högstämda tal om att inte lägga sig i kulturens eller medias innehåll, menar Edsinger.

I pressmeddelandet betonar SEA att det står både stat och kommuner fritt att välja vilka slags bidrag man vill dela ut till civilsamhället. Men när man, som i detta fall, hänvisar till en central trossats som förkunnats i en gudstjänst som inte var bidragets ändamål, måste det ändå betraktas som en otillbörlig diskriminering av en religiös minoritet, anser SEA.

– Detta mönster, där politiker lägger sig i kyrkors teologi och etiska överväganden, är något som har förekommit på flera håll i Sverige. Därför är vi tacksamma att även World Evangelical Alliance, som vi är medlemmar av, ser behovet av att lyfta denna utveckling till internationell nivå, säger Olof Edsinger.

Detta rimmar dåligt med politikers högstämda tal om att inte lägga sig i kulturens eller medias innehåll.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40