Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Kommer Sverige få ett muslimskt parti i maktens korridorer?

Alla stora partier har en gång varit små. Det säger Sven Almkvist i Veckans nyheter apropå huruvida det muslimska partiet Nyans har chans att komma in i riksdagen på sikt. I programmet diskuteras även omhändertagande av barn med utländsk bakgrund och ifall islam går att kombinera med västerländska värderingar.

Nyheter · Publicerad 16:00, 11 feb 2022

I veckan berättade flera medier, däribland Världen idag, att föräldrar med utländsk bakgrund protesterar mot hur socialtjänsten omhändertagit barn genom LVU, lagen om vård av unga. I arabiska länder har det spridits en bild av att Sverige kidnappar muslimska barn, något som lett till hat och hot.  

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter diskuterar Sven Almkvist och Sara Andersson huruvida kulturskillnader bidrar till omhändertaganden.

– I många kulturer har man en annan syn på den fysiska delen av barnuppfostran, säger Almkvist.

Det andra ämnet som diskuteras är Claphaminstitutets rapport som gör gällande att bokstavstrogen islam inte går att kombinera med ett demokratiskt samhälle. Här menar Sven Almkvist att man behöver titta på islams förgrundsgestalt, Muhammed, och fråga sig vad ett efterliknande av honom innebär.  

Det tredje ämnet som tas upp är att det muslimska partiet Nyans mobiliserar inför valet. Frågan som diskuteras är bland annat hur stora möjligheter partiet har att komma in i riksdagen på sikt.

– I Sverige finns det uppemot en miljon som har någon form av muslimsk bakgrund eller bekännelse. Det är en stor väljarkår, säger Sven Almkvist och påpekar att alla stora partier en gång har varit små.

Det sista ämnet som tas upp är en teologisk fråga och handlar närmare bestämt om varför det finns så många till synes märkliga lagar i Gamla testamentet. Sven Almkvist förklarar varför han tror att man ska följa tio Guds bud men inte alla offerlagar och matlagar.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier