Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Kommer partiet Nyans bli regeringens fall?

Hur kommer det gå i söndagens val? Vilka frågor kommer avgöra? Och hur ska man som väljare tänka? Det är frågor som diskuteras i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Sven Almkvist kommenterar även elkrisen och att Magdalena Andersson jämförde SD med Nazityskland.

Nyheter · Publicerad 15:04, 9 sep 2022

Valet är i fokus i den här veckans avsnitt av Veckans nyheter. Sven Almkvist kommenterar bland annat att statsminister Magdalena Andersson i en valintervju med Världen idag jämförde ett SD-utspel med Nazitysklands dödståg.

– Nu är det valspurt, nu tar man till alla tillgängliga medel, säger Almkvist.

Han tror att Anderssons uttalande är ett sätt för Socialdemokraterna att ta bort fokus på de problem som Sverige står i.

En annan fråga som tas upp i programmet är splittringen inom KD, närmare bestämt att partiledaren Ebba Busch lovat att alla kristdemokratiska väljare ska rösta ja ifall det blir en omröstning om att införa abort som en rätt i grundlagen, men att flera KD-politiker sagt till Världen idag att de inte kan lova något sådant.

– Man är bevisligen villig att offra de mer konservativa rösterna, säger Sven Almkvist.

Nästa fråga som tas upp i programmet är elkrisen, och hur stor valfråga den kommer bli. Här menar Sven Almkvist att problemen är allvarligare än vi förstår – och att svenska politiker bär ansvar för utvecklingen. Han ger även en känga åt EU, vars lagstigning gör att vi inte kan stoppa exporten av el hur som helst.

– Jag tycker att vi har gett bort alldeles för mycket makt till sådana som inte bryr sig om Sverige i första hand, säger han.

I programmet får Sven Almkvist även svara på några allmänna frågor om valet, som hur det kommer gå, vad som kommer avgöra och hur man ska tänka som väljare.

Allra sist kommer en teologisk fråga där Sven Almkvist berättar om en erfarenhet av änglar.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt klockan 15. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00