Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Kommer hela sanningen om polishärvan komma fram?

Många frågetecken kvarstår efter att utredningen kring polischefshärvan presenterats. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter tas flera av dessa upp. Det handlar exempelvis om ifall Linda Staaf tjänstgjorde som ingripandepolis i Norrköping, när Anders Thornberg fick vetskap om relationen mellan Staaf och Löfving och ifall Staaf var mest meriterad för sin tjänst.

Nyheter · Publicerad 15:00, 3 mar 2023

Få svenskar har antagligen kunnat missa den härva som verkar ha pågått i toppskiktet av den svenska polismyndigheten och som förra veckan fick ett tragiskt slut genom polischefen Mats Löfvings död. Samma dag som Löfving hittades död i sin bostad hade en internutredning kring härvan presenterats av juristen Runar Viksten. Vikstens slutsatser var i huvudsak att Mats Löfving hade gjort sig skyldig till jäv på flera punkter, men att Linda Staaf och Anders Thornberg inte kunde beskyllas för några tjänstefel.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter diskuterar Sven Almkvist och Sara Andersson några av de många frågetecken som kvarstår efter att utredningen presenterats. Programledaren Sara Andersson berättar om de oklarheter som finns gällande tillsättningen av Staaf till jobbet som chef för underrättelsetjänsten. Hon berättar även att det finns frågetecken kring den tjänstgöring i yttre tjänst som Linda Staaf uppger att hon haft i Norrköping under sin tid som underrättelsechef.

Andra frågor som tas upp är när den misstänkta relationen mellan Löfving och Staaf inleddes och vid vilken tidpunkt som rikspolischef Anders Thornberg fick vetskap om den.

– Var är sanningen i allting? Var är moralen? Var är tjänstemannaansvaret? frågar sig Sven Almkvist.

I programmet diskuteras även vilket ansvar medierna för händelseutvecklingen och hur vi kommer minnas Mats Löfving.

Sven Almkvist svarar slutligen på en teologisk fråga kopplad till den tragiska utgången i fallet.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.
 

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00