Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Gunilla Svensson. Foto: Jonas Adolfsson

”Kommer från andra religioner”

Luddigt och förvirrande. Så beskriver Gunilla Svensson, kristen förkunnare med lång erfarenhet av nyandlighet, kurserna i yoga och mindfulness på den kristna retreatgården Berget i Rättvik. – Det här ger en farlig signal till kristenheten, säger hon.

Nyheter · Publicerad 08:53, 19 sep 2016

Stiftelsen Berget är känt i landet och har genom åren även lockat till sig frikyrkliga och karismatiska pastorer. Att en gård med kristen grund bjuder in till yoga och mindfulness bekymrar Gunilla Svensson.

– Falsk marknadsföring, säger hon. På en kristen gård ska man väl ha kristen retreat med fokus på Guds ord. Inte yoga och mindfulness som kommer från två helt andra världsreligioner.

Hon avfärdar påståendet från stiftelsen Bergets föreståndare, Peder Bergqvist, att yoga inte är något specifikt hinduistiskt.

– Helt fel, menar Gunilla Svensson. Hinduism och yoga är gifta med varandra. De går inte att särskilja. Varje rörelse i yoga är att böja sig under de hinduiska gudarna, att gå ner i andning och utsläcka liv.

Hon köper inte heller Peder Bergqvists argument att Bergets utbud av yoga och meditation drar till sig sökare och ger tillfälle att nå dem med evangeliet.

– Berget biter sig själva i svansen, säger Gunilla Svensson. Visst kommer de i kontakt med en del sökare genom detta. Men jag tror inte att dessa människor är intresserade av att lämna nyandligheten för att gå in i Bibelns fulla välsignelse. Det vill i stället kunna blanda fritt.

I stället ser hon en risk att man leder människor djupare in i nyandlighet. Även kristna, menar hon.

– Man kanske har ont i sin kropp och tror att yogan kan vara en hjälp. Och eftersom detta är en kristen gård så tänker man att det här kan inte vara så farligt. Sedan kanske man väljer att gå vidare, tränga djupare i nyandlighet och kanske träffa en guru etcetera.

Gunilla Svensson befarar att utvecklingen på Berget i Rättvik kan påverka kristenheten i stort.

– Om Berget förespråkar yoga och mindfulness så kan andra kristna gårdar göra det också. Jag förvånas över hur lite kunskap man har om detta inom svensk kristenhet, hur godtrogen man är.

Gunilla Svensson noterar att gränserna inom delar av kristenheten förskjuts allt mer. Som en konsekvens menar hon att genuin kristen tro går förlorad och blandas upp med religion.

– Men jag vill inte ha ett uppblandat evangelium utan ett som skakar om mig och för mig till omvändelse.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00