Nyheter

Komiker sjöng grov nidvisa om Ebba Busch – Markoolio kritisk

Komikerna Edvin Törnblom och Johanna Nordström gör narr av Ebba Busch kristna tro i en omskriven sång som ingår i showen ”Ursäkta live”. Detta trots att låtens ursprungliga upphovsman Markoolio sagt nej. Foto: Fredrik Persson/TT
Komikerna Edvin Törnblom och Johanna Nordström gör narr av Ebba Busch kristna tro i en omskriven sång som ingår i showen ”Ursäkta live”. Detta trots att låtens ursprungliga upphovsman Markoolio sagt nej. Foto: Fredrik Persson/TT
Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT
Markoolio Foto: Karin Wesslén/TT
Markoolio Foto: Karin Wesslén/TT
Foto: Fredrik Persson/TT
Foto: Fredrik Persson/TT

Ebba Busch häcklas i en omgjord Markoolio-låt i podcastduon Johanna Nordströms och Edvin Törnbloms show ”Ursäkta live”, som hade premiär förra veckan. Tilltaget kan vara olagligt och upphovsmannen är inte road.– Jag sade nej via förlaget, men de har ändå kört på, säger artisten i radioprogrammet Rix Morronzoo.

Publicerad Uppdaterad

Självklart tackade jag nej, för jag tycker att den var alldeles för grov.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo

Komikern och influencern Johanna Nordström och skådespelaren Edvin Törnblom driver den populära podden ”Ursäkta” tillsammans. När deras show ”Ursäkta live” hade premiär på Avicii arena förra veckan, några dagar före valet, passade de på att sjunga en nidvisa om KD:s partiledare Ebba Busch, en visa som har delats flitigt på sociala medier.

De båda poddarna har använt artisten Markoolios låt ”Millennium 2” och satt egen text till den:

”Åh, Ebba Busch Thor, du är så blå. Farlig för Sverige nu som då. Ebba Busch Thor, dags att avgå.”

Sedan följer en grov text där komikerna bland annat hånar Busch för hennes kristna tro och inställning till hbtq. Svordomsliknande begrepp och ord som ”horor” varvas med ord om Bibeln, Jesus och Kristi brud.

Men Markoolio, som egentligen heter Marko Lehtosalo, är inte imponerad. I radioprogrammet Rix Morronzoo berättar han att han tidigare har sagt nej till duon via sitt förlag.

– Självklart tackade jag nej för jag tycker att den var alldeles för grov. Jag tyckte inte att det var roligt, jag drog inte på mungiporna, säger han.

Aftonbladet har uppmärksammat saken och talat med Marianne Levin, professor i civilrätt med immaterialrätt som specialitet vid Stockholms universitet. Hon säger att tilltaget troligen räknas som ett intrång på musiken. Det innebär att Törnblom och Nordström skulle kunna bli skyldiga att betala Stimpengar till Markoolio vid en tvist, men undantag kan gälla om det exempelvis går att hävda att låten är en parodi, skriver tidningen.

Det är dock oklart om Markoolio kommer att gå vidare med ärendet.

– Jag vill inte att min låt ska ha en sådan text. Det var trist. Jag är lite upprörd. Så nu ska vi se vad som händer, säger han i radioprogrammet.

Aftonbladet har sökt Johanna Nordström och Edvin Törnblom, som hänvisar till Evelina Minberger, exekutiv producent för ”Ursäkta live”. Tidningen har sökt Evelina Minberger utan framgång.

Även Jacob Rudenstrand, Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare, är kritisk till Nordströms och Törnbloms agerande.

”Anmärkningsvärt att anspela så grovt på en partiledares kristna tro. Hade detta varit okej om det varit en muslimsk, hinduisk eller judisk politiker? Detta samtidigt som vi precis haft en debatt om att underblåsa hat mot politiker”, skriver han på Twitter.

Powered by Labrador CMS