Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Hormonblockerare bör inte föreskrivas till barn som upplever att de är födda i ”fel kön”, menar tre personer som gjort en stämningsansökan mot en klinik. Foto: Jessica Gow/TT

Klinik som utför könsbyten på barn kan ställas inför rätta

En klinik i London som utför könsbyten på barn kan bli föremål för rättslig prövning i Storbritanniens Högsta domstol. Kliniken beskylls för att ha gett ”experimentell behandling” till barn utan att ha gjort adekvata bedömningar, rapporterar flera brittiska tidningar.

Nyheter · Publicerad 07:00, 30 jan 2020

Det hela gäller Londonkliniken Tavistock, som genomför könsbehandlingar på minderåriga.

Målet mot kliniken har ursprungligen väckts av en mamma till en 15-årig autistisk flicka som står på väntelistan för behandling.

– Det som prövas är nuvarande praxis att föreskriva hormonblockerare och därefter könshormoner till barn under 18 år, säger Jeremy Hyam på den advokatbyrå som mamman anlitat, enligt The Guardian.

Även en sjuksköterska som har arbetat på kliniken uppges vara målsägande.

Flera brittiska tidningar har rapporterat om att fallet ska tas upp i Storbritanniens Högsta domstol, men enligt hbtq-sajten Pink News stämmer inte detta. Högsta domstolen ska däremot fatta beslut om huruvida man ska ta upp fallet eller inte.

Under förra veckan uppges domstolen ha haft en utfrågning för att ta ställning till ifall en tredje målsägande ska läggas till. Den tredje personen är 23-åriga Keira Bell, som beskrivs som det viktigaste vittnet i fallet.

När Keira Bell var 16 år ville hon inte längre vara flicka och bad om hjälp på kliniken Tavistock. Efter ett tre timmar långt möte ska hon ha fått hormonblockerare för att stoppa utvecklingen av hennes kvinnliga kropp, och så småningom ska hon ha fått börja ta det manliga könshormonet testosteron. För tre år sedan opererades hennes bröst bort.

Keira Bell kallar sin egen resa för en ”berg- och dalbana” och beskriver hur hon varken känt sig som man eller kvinna. Den behandling hon fick för sina problem är hon dock mycket kritisk till.

– Hormonbytande läkemedel borde verkligen inte erbjudas någon under 18 år när man är känslomässigt och mentalt sårbar, säger hon, enligt Daily Mail.

Keira Bell berättar i tidningen om hur hon som ung flicka kände sig som pojke. Hon mådde dåligt under skolåren och blev övertygad om att ett könsbyte skulle förändra hennes liv till det bättre. På kliniken Tavistock fanns inget motstånd mot den tanken, säger hon och förklarar att hon i dag ångrat sig och vill vara kvinna.

Ifall Högsta domstolen tar upp fallet tros det bli prejudicerande för liknande fall.

Hormonbytande läkemedel borde verkligen inte erbjudas någon under 18 år när man är känslomässigt och mentalt sårbar.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Franklin Graham i nytt tal: Be inte om ursäkt för evangeliet

Bibeltro. Vid ett tal i Florida varnade evangelisten Franklin Graham för att en storm mot kristna är på väg,... fredag 2/6 10:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10