Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Lasse Svensson, Olle Alkholm och Sofia Camnerin sitter i ledningsgruppen för Equmeniakyrkan. Foto: Håkan Flank/Equmeniakyrkan

Klimatfrågan i fokus på Equmeniakonferens

”Till jordens yttersta gräns” kopplades inte bara till missionsbefallningen, utan även till klimatfrågan, när Equmeniakyrkan samlades till konferens i helgen. Talade på konferensen gjorde bland annat S-skribenten Göran Greider och DN-profilen Björn Wiman. Även Greta Thunberg ska ha varit med på ett hörn.

Nyheter · Publicerad 21:00, 5 jun 2019

Bibelläsning, internationellt arbete och klimat var i fokus när Equmeniakyrkans medlemmar samlades till konferens i Jönköping den 29 maj till 2 juni. Konferensen hade ett uttalat mål att vara ”klimatsmart”, vilket innebar att den skulle lämna så litet ”klimatavtryck” som möjligt och att den skulle visa samfundets vilja att engagera sig i frågan.

Deltagarna uppmanades exempelvis samåka till konferensen, eller åka tåg, och ta med sig egna kaffemuggar.

Konferensens tema – ”Till jordens yttersta gräns” – skulle inte bara syfta till Jesu missionsbefallning utan också bli ”en viktig påminnelse om att det finns gränser för hur mycket jorden tål av mänsklig exploatering”.

En person som medverkade under konferensen var den socialdemokratiske skribenten Göran Greider som deltog i ett cafésamtal med Britta Hermansson. En annan person som var på plats var Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman som talade på storseminariet ”Klimatfasta – och sen då?”. Där talade även meterologen Martin Hedberg.

Även klimatstrejkaren Greta Thunberg ska ha medverkat genom att skicka en videohälsning genom evangelisten Lena Bergström.

Under konferens antogs Equ­me­nia­kyrkans första kyrkohandbok som funnits som en provutgåva sedan 2016.

Även på personalfrågan togs det nya beslut. André Jakobsson från Sävar valdes till kyrkoledare i Region nord och Elin Alm från Göteborg valdes till kyrkoledare i Region väst.

Ett annat beslut som togs under konferensen var att samfundet vill ge utökat stöd till konvertiter. Kyrkostyrelsen fick i uppdrag att ”söka vägar att ge församlingarna teologiskt och praktiskt stöd i arbetet med personer utan uppehållstillstånd i Sverige”.

Parallellt med konferensen pågick både barnkonferens och ungdomskonferens.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...