Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Miljöpartierna i Sverige och Norge är inte populära hos väljarna. På bilden ses De Grønnes partiledare Une Aina Bastholm. Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men miljöpartierna i både Sverige och Norge har det kämpigt.

– Det är överraskande att De Grønne gör ett så dåligt val, säger den norske statsvetaren Svein Tuastad.

Nyheter · Publicerad 12:00, 19 sep 2021

Översvämningar i Tyskland. Bränder i USA. Extremhetta i Australien. Nyhetsinslagen om klimat, väder och miljö avlöser varandra. I Tyskland ligger De gröna på runt 20 procents väljarstöd och i Finland har Gröna förbundet 11 procent.

Men valet i Norge blev ingen framgång för De Grønne. Och även i Sverige har Miljöpartiet det svårt. Båda partierna ligger på omkring fyra procent.

Det är lite av en gåta, anser Svein Tuastad, som är statsvetare på universitetet i Stavanger. Två andra norska partier, Rödt och Sosialistisk Venstreparti har en ganska liknande miljöpolitik och konkurrerar med De Grønne, men han är ändå förvånad.

Det dåliga resultatet kan också bero på att De Grønne är ett ganska nytt parti och kan ha skrämt väljare med sin kritik av den för Norge så ekonomiskt viktiga oljeindustrin, påpekar Therese Reitan, född norska och statsvetare på Södertörns högskola.

– Sedan tycker jag De Grønne i mycket är ett storstadsparti som har svårt att hävda sig mot Senterpartiets förankring på landsbygden, säger hon.

I Sverige ser det annorlunda ut.

– Det svenska miljöpartiet har lidit av att sitta i regeringen, det är en tung orsak, säger Niklas Bolin, statsvetare på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Han påpekar att MP tidigare hade överlägset störst förtroende i miljöpolitiken, men att partiet har tappat lite av detta, medan andra har ökat.

– Alla partier är så att säga miljöpartier nu, säger han.

Ann-Cathrine Jungar som forskar om politiska partier på Södertörns högskola påpekar att väljare som tycker att miljö är viktigt inte nödvändigtvis väljer MP.

– Väljarna kan söka sig till andra partiers lösningar på klimatfrågan – som mer kärnkraft, som Miljöpartiet tvärtom vill avskaffa.

Niklas Bolin påpekar vidare att mycket inom politiken just nu handlar om att hitta lösningar på problem med otrygghet, dödsskjutningar, brott och segregation.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier