Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Kino: Migrationsverket måste vidta åtgärder

Nuri Kino är fast besluten att starta ett asylboende för kristna, och han kan tänka sig att stämma Migrationsverket om de inte stödjer boendet ekonomiskt. Men Migrationsverket vill inte dela upp människor utifrån religion.

Nyheter · Publicerad 14:10, 8 feb 2016

Krönikan som Nuri Kino, grundare av A Demand For Action som jobbar för skydd av minoriteter i Irak och Syrien, skrev i Svenska Dagbladet i helgen har fått stor spridning.

Där berättade han om sina planer att starta ett asylboende för kristna efter rapporterna om att kristna far illa på svenska boenden. Men beskedet från Migrationsverket är att man inte stödjer boenden som delar upp människor utifrån religion eller etnicitet.

Ulrika Langels på Migrationsverkets presstjänst säger till Världen idag att deras policy är blandade boenden.

– Alla har rätt att komma in med anbud om att öppna boenden men vi har inga planer att ändra på hur vi bosätter. Man placeras där det finns plats. Vi delar inte upp människor efter till exempel religion eller etnicitet.

– Det är fritt fram för alla som vill att erbjuda asylsökande boenden, men man måste ha ett avtal med oss för att kunna fakturera oss för det.

Migrationsverket har tidigare sagt att man vid behov kan placera hbtq-personer vid något av de asylboenden som hbtq-certifierats med RFSL:s hjälp.

När det gäller de många hot och attacker mot kristna på asylboenden som det rapporterats om den senaste tiden, finns inga planer på särskilda initiativ från Migrationsverket.

Vilka åtgärder vidtas vid hot och våld mot kristna på asylboenden?

– Vi har ingen särskild policy för om just kristna personer som blir utsatta. Om man är otrygg eller utsatt för hot på ett boende så ska man kontakta Migrationsverkets personal för att försöka reda ut konflikten, och om man blir utsatt för brott ska det alltid göras en polisanmälan så att polisen kan vidta de åtgärder som behövs och lagföra eventuell gärningsman.

– Vi försöker därutöver lösa situationen i dialog med den som blivit utsatt för något och med dem som driver boendet, om det är ett upphandlat boende. Det kan bli aktuellt med ytterligare säkerhetsåtgärder som att ta in fler väktare eller flytta på inblandade personer.

Vem är det som får flytta från boendet?

– Om det har hänt någon form av incident, som bråk och hot, som medför att man behöver skilja personer åt, så bedömer vi från fall till fall vem som ska flytta från boendet. Det beror helt på vad som hänt i det aktuella fallet och vilka individer det berör, vilka boendeplatser som finns tillgängliga med mera.

Ulrika Langels betonar också hur ansträngd boendesituationen fortfarande är.

– Det kom 100 000 människor på tre månader i höstas och vissa bor fortfarande i gymnastiksalar, så det finns inte heller så mycket att välja på.​

På sin Facebooksida skriver Nuri Kino:

”Samtidigt verkar det som om att Migrationsverket kommer att vägra finansiering, då lovar jag att stämma myndigheten, även den måste följa svensk lag.”

Han syftar på diskrimineringslagen som ska ”motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder”.

I mejlsvar till Världen idag utvecklar Nuri Kino sin Facebookpost:

”Jag menar att Migrationsverket måste följa lagen, om någon diskrimineras måste de vidta åtgärder. Nu sträcker jag ut en hand, jag är beredd att hjälpa verket att öppna ett asylboende så som görs för hbtq-personer. Jag har också frågat myndigheten om den tänker agera för asylsökande som förföljs på grund av sin religion på samma sätt som de gör för asylsökande som förföljs för sin sexualitet.” 

På frågan om han ska öppna ett boende även om Migrationsverket nekar ekonomiskt stöd, svarar han:

”Ja, jag tänker öppna ett asylboende, vi måste agera, vi kan inte tyst titta på ´bara´ för att Migrationsverket gör det. Om inte annat får jag samla pengar till det på sociala medier.” 

Nuro Kino berättar att han redan fått över 300 mejl av anställda på boenden, flyktingar och personer som på ett eller annat sätt vill hjälpa till med att öppna och driva boendet.

”Det är fantastiskt att se hur solidariskt svenska folket är med personer som behöver skydd och trygghet.” 

Han har också sträckt ut en hand till Svenska kyrkan.

”Jag har frågat Svenska Kyrkan om de kan tänka sig att finansiera ett sådant boende i väntan på att Migrationsverket ska följa lagen. Min förhoppning är att Svenska kyrkan tar sig i kragen och gör något konkret, som att hjälpa mig att öppna boendet.”

Den interpellationsdebatt som skulle hållas i riks­dagen på tisdags­eftermiddagen om attacker mot kristna på asyl­boenden har flyttats fram till torsdag.

Vi kan inte tyst titta på bara för att Migrations- verket gör det. Om inte annat får jag samla pengar till det på sociala medier.
Om det har hänt någon form av incident, som bråk och hot, som medför att man behöver skilja personer åt, så bedömer vi från fall till fall vem som ska flytta från boendet.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10