På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En demokratiaktivist i Hong Kong håller en bild på Chen Guangcheng under en namninsamling till stöd för den blinde människorättsaktivisten på onsdagen. Foto: KIN CHEUNG/AP SCANPIX

Kinesisk aktivist lämnade USA:s ambassad

Kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng har lämnat USA:s ambassad, rapporterar kinesiska media på onsdagen.Chen Guangcheng, känd för sitt kritik mot ettbarnspolitiken och tvångsaborter, flydde i förra veckan från sin husarrest och har i sex dagar befunnit sig på den amerikanska ambassaden.

Nyheter · Publicerad 13:05, 2 maj 2012

Officiella nyhetsbyrån Nya Kina uppgav på onsdagen att Chen lämnat ambassaden ”av egen vilja”. Nyhetsbyrån uppger också att Kina kräver USA på en ursäkt för att Chen fått skydd på ambassaden.

 Den frispråkige advokaten och människorättsaktivisten Chen Guangcheng har suttit i husarrest i sitt hem i Dongshigu, tillsammans med sin familj, sedan 2010, efter att han avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff, efter att han uppmärksammat den brutala ettbarnspolitiken.
Efter att han i förra veckan lyckades fly från husarresten tog sig Chen Guangcheng till USA:s ambassad, vilket ledde till en politisk känslig situation inför det amerikanska statsbesöket, då utrikesminister Hillary Clinton och finansminister Timothy Geithner kommer till Kina på torsdag.

 Vare sig Clinton, president Obama eller någon annan amerikansk regeringsrepresentant har uttalat sig offentligt om Chen. I en presskonferens i Vita huset på måndagen vägrade president Obama kommentera om USA tänkte erbjuda Chen beskydd.

 I en video som publicerades på internet i förra veckan säger Chen att både han, hans hustru och barn utsatts för övergrepp under husarresten, och han uppmanade premiärminister Wen Jiabow att utreda människorättsbrott i landet.

 Vänner till Chen uppger att han inte velat lämna Kina, då han är rädd att hans möjligheter att påverka landet minskar. Bob Fu från organisationen China Aid, som samarbetar med Chen, menar att situationen har förändrats de senaste dagarna.
- Han förstår att det inte finns något sätt för honom att återvända till Dongshigu. Men han vill inte lämna Kina utan att ha sin familj med sig, säger Fu i en AFP-intervju.

 Organisationen Women´s Rights Without Frontiers, WRWF (Kvinnors rättigheter utan gränser) har publicerat en sammanställning av Chens anteckningar från möten med kvinnor som utsatts för tvångsaborter och steriliseringar. Uppgifterna visar bland annat hur kvinnor tvingats till aborter i nionde månaden och att myndighetsföreträdare använder både våld och böter som medel för att driva igenom ettbarnspolitiken.

 Bland många exempel finns en kvinna som heter Zhongxia, som berättar hur flera släktingar blev brutalt misshandlade när hon väntade sitt tredje barn. En dag blev hon uppringd av maken till hennes moster.

”Om du inte återvänder [till familjeplaneringsmyndigheten], kommer din moster att bli ihjälslagen”, sade han, berättar Zhongxia.

”Jag tvingades tillbaka 31 mars. Jag var då redan gravid i sjunde månaden och jag tvingades ta en injektion med ett födelseframkallande medel. Mitt barn aborterades dagen efter. Jag steriliserades klockan nio på morgonen 13 april 2005. Efter det lät de min moster gå.

 Enligt Reggie Littlejohn, ordförande i WRWF, fortsätter den brutala politiken även efter Chens avslöjanden. Hon ger några exempel till Lifenews:
– I april 2011 knivhöggs en man till döds av ämbetsmän från familjeplaneringsmyndigheten när de skulle föra bort hans syster för att tvångssterilisera henne.
– I oktober 2011 dog en kvinna, gravid i sjätte månaden, under en tvångsabort.

Bob Fu uppmanade på lördagen, i en artikel i Washington Post, USA:s regering att ta sitt ansvar för mänskliga rättigheter. "USA måste ta stå fasta vid sidan av den här mycket populära personen eller riskera att förlora trovärdighet som frihetens försvarare", skrev Fu. Han berättade också att han talat med Chen efter flykten och att han inte vill lämna landet. "Det första han sade till mig efter flykten var att han ville att omvärlden skulle veta att han inte tänker lämna Kina utan stanna och ´kämpa för sin familjs frihet... Jag vill leva ett normalt liv som kinesisk medborgare med min famij´."

 En amerikansk källa säger till AFP att Peking har gått med på att låta dissidenten Chen stanna på en "säker plats" i Kina. Enligt källan har Chen inte framfört någon förfrågan om att få lämna Kina, skriver TT.

 

 

 

 

 

 

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier