Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Kinas kristna kan öka till 300 miljoner inom tio år

Trots förföljelse och förtryck fortsätter kristendomen att växa i Kina. Open Doors tror att den kinesiska ledningen känner sig hotad av de kristna, som kan öka i antal från dagens omkring 97 miljoner till 300 miljoner bara inom de närmaste tio åren.

Nyheter · Publicerad 11:00, 3 feb 2021

Den kinesiska regimen har dragit åt tumskruvarna kring de kristna kyrkorna de senaste åren, bland annat genom att utsätta dem för mer övervakning och att tvinga på dem kommunistisk propaganda.

Ron Boyd-MacMillan, direktor för strategisk forskning vid Open Doors International, säger i en intervju med den brittiska tidningen Express att kyrkans snabba tillväxt inte går den kinesiska ledningen spårlöst förbi.

– Vi tror att skälet till att den kinesiska kyrkan är så utsatt är att ledarna är rädda för kyrkans omfattning och tillväxt, säger Ron Boyd-MacMillan.

– Och om den växer i samma takt som den gjort hittills sedan 1980, med mellan sju och åtta procent varje år, handlar det om en grupp människor som kommer att vara 300 miljoner stark när vi närmar oss år 2030.

Ron Boyd-MacMillan påminner om att den kinesiska ledningen tänker långt framåt, och att landets ekonomiska plan sträcker sig fram till 2049.

– Så det här är ett orosmoment för dem. För jag tror att om kyrkan fortsätter att växa så här, kommer de att behöva dela med sig av makten.

I sin rapport World Watch List för 2020 beskriver Open Doors hur myndigheterna i Kina passat på att förstärka trycket mot religiösa minoriteter under pandemin.

Den så kallade ”sinifieringen” (kinesiska assimiliseringsapolitiken) av kristendomen utvidgades för ett år sedan med nya regler, kyrkor som har sänt gudstjänster online har övervakats, och statligt godkända kyrkor har beordrats att sluta sända gudstjänster online.

Enligt rapporter från områden i provinserna Henan och Jiangxi har kameror för ansiktsigenkänning installerats på alla godkända religiösa mötesplatser, enligt Open Doors. Dessa är kopplade till det ”sociala kreditsystem” som uppmärksammar varje avsteg från kommunistiska värderingar – ett kreditsystem som på vissa platser redan är kopplat till religionsutövning.

Företrädare för kommunistpartiet i provinserna Shanxi, Henan, Jiangxi, Shandong med flera har hotat med att dra in sociala förmåner, däribland pensioner, om kristna vägrar att ersätta religiösa symboler, såsom kors, med porträtt av president Xi Jinping.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier