Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Kinas kristna kan öka till 300 miljoner inom tio år

Trots förföljelse och förtryck fortsätter kristendomen att växa i Kina. Open Doors tror att den kinesiska ledningen känner sig hotad av de kristna, som kan öka i antal från dagens omkring 97 miljoner till 300 miljoner bara inom de närmaste tio åren.

Nyheter · Publicerad 11:00, 3 feb 2021

Den kinesiska regimen har dragit åt tumskruvarna kring de kristna kyrkorna de senaste åren, bland annat genom att utsätta dem för mer övervakning och att tvinga på dem kommunistisk propaganda.

Ron Boyd-MacMillan, direktor för strategisk forskning vid Open Doors International, säger i en intervju med den brittiska tidningen Express att kyrkans snabba tillväxt inte går den kinesiska ledningen spårlöst förbi.

– Vi tror att skälet till att den kinesiska kyrkan är så utsatt är att ledarna är rädda för kyrkans omfattning och tillväxt, säger Ron Boyd-MacMillan.

– Och om den växer i samma takt som den gjort hittills sedan 1980, med mellan sju och åtta procent varje år, handlar det om en grupp människor som kommer att vara 300 miljoner stark när vi närmar oss år 2030.

Ron Boyd-MacMillan påminner om att den kinesiska ledningen tänker långt framåt, och att landets ekonomiska plan sträcker sig fram till 2049.

– Så det här är ett orosmoment för dem. För jag tror att om kyrkan fortsätter att växa så här, kommer de att behöva dela med sig av makten.

I sin rapport World Watch List för 2020 beskriver Open Doors hur myndigheterna i Kina passat på att förstärka trycket mot religiösa minoriteter under pandemin.

Den så kallade ”sinifieringen” (kinesiska assimiliseringsapolitiken) av kristendomen utvidgades för ett år sedan med nya regler, kyrkor som har sänt gudstjänster online har övervakats, och statligt godkända kyrkor har beordrats att sluta sända gudstjänster online.

Enligt rapporter från områden i provinserna Henan och Jiangxi har kameror för ansiktsigenkänning installerats på alla godkända religiösa mötesplatser, enligt Open Doors. Dessa är kopplade till det ”sociala kreditsystem” som uppmärksammar varje avsteg från kommunistiska värderingar – ett kreditsystem som på vissa platser redan är kopplat till religionsutövning.

Företrädare för kommunistpartiet i provinserna Shanxi, Henan, Jiangxi, Shandong med flera har hotat med att dra in sociala förmåner, däribland pensioner, om kristna vägrar att ersätta religiösa symboler, såsom kors, med porträtt av president Xi Jinping.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Allt färre amerikaner är kyrkligt aktiva

USA. Antalet amerikaner som är medlemmar i någon kyrka, synagoga eller moské blir allt färre, enligt en... lördag 10/4 16:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier