Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Kina misstänks för valpåverkan i Kanada – Trudeau i blåsväder

En politisk storm rasar i Kanada, efter ett avslöjande om att Kina ska ha försökt påverka valet 2021 till de styrande Liberalernas fördel. Premiärministern Justin Trudeau, som hävdar att ”valets integritet höll”, anklagas av oppositionen för att ha mörkat saken.

Nyheter · Publicerad 07:00, 3 mar 2023

Det var den 17 februari som den kanadensiska tidningen Globe and Mail berättade att de tagit del av hemliga dokument, från den kanadensiska underrättelsetjänsten CSIS, som vittnar om hur den kinesiska regimen försökte påverka utfallet av valet 2021. Kinas mål ska ha varit att det skulle fortsätta vara en liberal minoritetsregering på den federala nivån i Kanada.

Enligt dokumenten ska det kinesiska kommunistpartiets ledning ha ”pressat sina konsulat att skapa strategier” för att mobilisera kineser och kinesiska organisationer inom det kanadensiska samhället, och det till förmån för kandidater tillhörande Liberalerna och till nackdel för kandidater tillhörande det stora oppositionspartiet, Konservativa partiet.

Bland annat ska Kina ha använt sig av desinformationskampanjer och medlöpare knutna till kinesisk-kanadensiska organisationer i Vancouver- och Torontoområdet, som har stora kinesiska invandrargrupper.

Kinesiska diplomater och deras samarbetspartner ska ha fått instruktioner om att ”trycka på” att det konservativa partiet var kritiskt till Kina och varna för att kinesiska studenter skulle gå miste om vissa utbildningsmöjligheter om Konservativa partiet skulle komma till makten.

Ej deklarerade pengagåvor till politiska kampanjer och anställningar av kinesiska studenter för politiskt kampanjarbete ska också ha förekommit. En generalkonsul i Vancouver ska dessutom ha skrutit om hur hon hjälpte till att besegra två konservativa parlamentsledamöter i valet 2021.

Premiärminister Justin Trudeau säger att han ser allvarligt på Kinas påverkansförsök och att han har känt till problemet, men vidhåller samtidigt att ”valets integritet höll”, rapporterar public-service-bolaget CBC.

Med hänvisning till de läckta dokument som Globe and Mail tagit del av hävdar Trudeau vidare att ”det finns många felaktigheter i läckorna”, dock utan att nämna exakt vad som skulle vara felaktigt.

Konservativa partiets partiledare Pierre Poilievre anklagar å sin sida Trudeau för att ha mörkat de kinesiska valpåverkningarna på grund av att han dragit nytta av dem.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00