På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Enligt Pew Research Centers uppskattning från 2011 finns 58 miijoner protestantiska kristna i Kina. Foto: Didi Tang / AP / TT

Kina jobbar fram socialistisk teologi

En kristen teologi förenlig med landets socialistiska väg. Det utlovar den kinesiska regeringen i ett nytt iögon­fallande utspel.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 aug 2014

Uttalandet gjordes i samband med att landets officiella Tre-själv-kyrka firade 60-årsjubileum nyligen. "Utformandet av en kinesisk kristen teologi bör anpassas efter Kinas nationella förhållanden och integreras med kinesisk kultur" sa Wang Zuon, chef för myndigheten för religiösa frågor.
Han antydde att den kraftfulla tillväxten av protestantiska kyrk­or i Kina de senaste decennierna är ett resultat av landets förda politik. "I framtiden kommer vi att fortsätta stärka utvecklingen av kristendomen i Kina", hävdade Wang Zuon enligt den statskontrollerade tidningen China Daily.
Där talas också om en femårig kampanj som startade 2013 för att "stödja kristen teologi i Kina". Kampanjen syftar, enligt tidningen, till att "förse kyrkorna med teologisk vägledning och stödja ett positivt och korrekt teologiskt tänkande".

Vid Ljus i öster, som arbetar aktivt i Kina, är man skeptisk till regimens utspel. Missions­föreståndare Hans Lindstrand påpekar att det kommer parallellt med en ny våg av kraftig förföljelse. I flera av landets provinser sker just nu nedslag mot den underjordiska kyrkan, påpekar Lindstrand.
Talet om en ny teologi tolkar han som ett försök från regimen att kontrollera kristenheten.
– Den har växt dem över huvudet, antalet kristna har blivit så många att det inte går att kontrollera längre, tror Hans Lindstrand.
Han beskriver regimens agerande som en pragmatisk respons på det som skett i Kina de senaste 30 åren. Å ena sidan ökar man nu trycket mot underjordiska kyrkor, å andra sidan försöker man dämpa Tre-själv-kyrkan genom att påverka det teologiska innehållet.

Hur ska regimen få Tre-själv-kyrkan att böja sig under en "kinesisk teologi"?
– Kanske kommer man att tvinga pastorsutbildningar att anta detta som officiell teologi. Men om det räcker för att kväsa församlingarna är en helt annan fråga.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier