Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Enligt Pew Research Centers uppskattning från 2011 finns 58 miijoner protestantiska kristna i Kina. Foto: Didi Tang / AP / TT

Kina jobbar fram socialistisk teologi

En kristen teologi förenlig med landets socialistiska väg. Det utlovar den kinesiska regeringen i ett nytt iögon­fallande utspel.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 aug 2014

Uttalandet gjordes i samband med att landets officiella Tre-själv-kyrka firade 60-årsjubileum nyligen. "Utformandet av en kinesisk kristen teologi bör anpassas efter Kinas nationella förhållanden och integreras med kinesisk kultur" sa Wang Zuon, chef för myndigheten för religiösa frågor.
Han antydde att den kraftfulla tillväxten av protestantiska kyrk­or i Kina de senaste decennierna är ett resultat av landets förda politik. "I framtiden kommer vi att fortsätta stärka utvecklingen av kristendomen i Kina", hävdade Wang Zuon enligt den statskontrollerade tidningen China Daily.
Där talas också om en femårig kampanj som startade 2013 för att "stödja kristen teologi i Kina". Kampanjen syftar, enligt tidningen, till att "förse kyrkorna med teologisk vägledning och stödja ett positivt och korrekt teologiskt tänkande".

Vid Ljus i öster, som arbetar aktivt i Kina, är man skeptisk till regimens utspel. Missions­föreståndare Hans Lindstrand påpekar att det kommer parallellt med en ny våg av kraftig förföljelse. I flera av landets provinser sker just nu nedslag mot den underjordiska kyrkan, påpekar Lindstrand.
Talet om en ny teologi tolkar han som ett försök från regimen att kontrollera kristenheten.
– Den har växt dem över huvudet, antalet kristna har blivit så många att det inte går att kontrollera längre, tror Hans Lindstrand.
Han beskriver regimens agerande som en pragmatisk respons på det som skett i Kina de senaste 30 åren. Å ena sidan ökar man nu trycket mot underjordiska kyrkor, å andra sidan försöker man dämpa Tre-själv-kyrkan genom att påverka det teologiska innehållet.

Hur ska regimen få Tre-själv-kyrkan att böja sig under en "kinesisk teologi"?
– Kanske kommer man att tvinga pastorsutbildningar att anta detta som officiell teologi. Men om det räcker för att kväsa församlingarna är en helt annan fråga.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier