Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Barn tittar på lotusblommor i en damm i en park i Peking. Bilden är tagen i juli i år. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina behöver fler barn – vill nu minska antalet aborter

Kina inför en rad nya åtgärder som ska uppmuntra familjer att skaffa fler barn. Dessutom ska familjer avrådas från att genomgå aborter. Ettbarnspolitiken har nått vägs ände och de många könsselektiva aborterna har skapat en könsobalans i befolkningen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 aug 2022

Befolkningstillväxten är den svagaste på flera decennier och i takt med att arbetsstyrkan i landet blir äldre blir det allt svårare för de arbetsföra att försörja dem som slutat arbeta.

Om utvecklingen fortsätter i Kina, som förde en ettbarnspolitik från 1980 till 2015, är det inte långt till att befolkningen börjar minska i stället för att öka varje år, enligt myndigheterna. Från 2016 blev det tillåtet att ha två barn i jättelandet och från i fjol har det varit tillåtet att ha tre barn. Men fortfarande väljer många ändå att inte bli flerbarnsföräldrar.

Lisa Eklund, docent i sociologi vid Lunds universitet som forskar om kinesiska befolkningsfrågor, säger att sättet på vilket man från statens sida tidigare pratade om ettbarnspolitiken har fått starkt fäste hos många kineser.

– Den var från början ackompanjerad av en stark politisk retorik kring fördelarna med att begränsa befolkningen och att bara ha ett barn. Rent kulturellt har man framför allt i storstäder accepterat den tankestrukturen, och den förändras inte över en natt, säger hon.

Men det har även blivit väldigt dyrt att ha barn, med höga kostnader för bland annat boende och utbildning, vilket gör att många tvekar.

Nu är tanken att en mängd åtgärder kring försäkring, boende, utbildning, anställning och skatter för dem som väljer att skaffa barn ska vända trenden. Bland annat ska alla län, städer och provinser i Kina inrätta minst en statligt finansierad mödra- och barnomsorgsinstitution.

Arbetsgivare ska enligt de nya nationella riktlinjerna – som inte mindre än 17 myndigheter har enats om – uppmuntras att erbjuda sina anställda barnomsorg samt underlätta för dem som vill arbeta mer flexibelt för att kunna kombinera jobbet med familjelivet. Det ska även gradvis bli enklare att få tillgång till fertilitetsbehandlingar för gifta kvinnor i landet.

Myndigheterna vill också förebygga oavsiktliga graviditeter och minska antalet aborter som inte anses ”medicinskt nödvändiga”, rapporterar Reuters. Framför allt under ettbarnspolitiken har könsselektiv abort gjort det möjligt att välja bort flickor, vilket har lett till könsobalans.

Om siffrorna inte vänder uppåt kommer befolkningen i världens folkrikaste land att minska redan år 2025, enligt landets nationella hälsokommission.

Under 2021 sjönk Kinas födelsetal till den lägsta siffran sedan statistiken började föras 1949, när det kommunistiska Kina grundades, enligt officiell statistik, enligt AFP.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00